14.12.2021.

20:00

Foto:

Planeta

ZAUSTAVITE LUDAKE! PREVENTIVNI NUKLEARNI UDAR PO RUSIJI - ZA NEKE NA ZAPADU VIŠE NIJE SULUDA FANTAZIJA!

Zašto je intenzitet besa prema Rusiji u SAD dostigao taj nivo - i kako je to povezano sa situacijom oko Ukrajine, analizira Gevorg Mirzajan.

- Imali smo zle kraljeve. Imali smo idiotske kraljeve. Ali se ne sećam da smo ikada bili prokleti pojavom zlih idiota u ulozi kraljeva". Ova fraza junaka „Igre prestola" Tiriona Lanistera sada se u potpunosti može primeniti na značajan deo američkog spoljnopolitičkog establišmenta.

Njihov zlobni odnos prema Rusiji kombinovan je sa nerazumevanjem američkih nacionalnih interesa.
       
Želja da na bilo koji način „unište Kartaginu" nadmašuje shvatanje da je Americi u njenom sadašnjem stanju potrebna ruska Kartagina (uništenje bi zahtevalo previše resursa) kao celina. Ako ne baš kao prijateljska, a ono - kao neutralna.
       
Uostalom, kineski Atila već skuplja trupe kako bi izazvao američki Rim.
       
Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden to razume.
       
Bar je u leto 2021. u Ženevi predložio da se zaustavi eskalacija bilateralnih odnosa, a u decembru održao još jedan samit sa ruskim predsednikom o tome kako zaustavljanje eskalacije pretvoriti u deeskalaciju.
       
Tačan sadržaj njihovog poslednjeg sastanka je nepoznat, ali se po indirektnim indicijama može zaključiti da su strane postigle neku vrstu dogovora.
       
Konkretno: SAD priznaju zabrinutost Rusije zbog širenja NATO i planiraju da organizuju samit na kome će učestvovati Moskva, Vašington i „neke od zemalja članica alijanse".
       
Taj sammit može biti i najkonstruktivniji (ako Bajden želi da se završi uspešno) ili najdestruktivniji (ako mu je potreban samit radi samita).

Senator Rodžer Viker - njemu je smešno

Međutim, te snage su u manjini - pa, bar u informativnom prostoru. Bajdenovo ponašanje na video-samitu sa Putinom  značajan deo američkih političara, eksperata i novinara - kako iz redova republikanaca, tako i iz redova demokrata - nije razumeo, čak je i neprijateljski dočekao.

- Ako Džo Bajden ne promeni svoj kurs, onda će dokumenti - kad sa njih bude skinuta tajnost - pokazati da je velika verovatnoća da će Rusija u narednih 90 dana napasti Ukrajinu i preduzeti kritičan korak ka ponovnom formiranjuSovjetskog Saveza - rekao je senator Kruz.