16.12.2021.

13:56

Foto:

Planeta

SVETSKE REZERVE NAFTE I GASA U OPASNOSTI! Klimatske promene ozbiljno prete da nanesu EKSTREMNE udarce!

Vremenske neprilike mogle bi da utiču na vađenje oko 600 milijardi barela naftnog ekvivarelna što je 40 posto svetskih rezervi nafte i gasa, a među najugroženijima su najveći proizvođači "crnog zlata" Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, navela je kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji belešci o svom istraživanju, prenosi Rojters.

Klimatske promene su udarile naftnu industriju ove godine, kada je ekstremno hladno vreme pogodilo glavni američki region za naftu, gas i preradu na obali Meksičkog zaliva, što je dovelo do dugih obustava rada i smanjene proizvodnje.

- Ovakvi događaji će postati sve češći i sve ekstremniji, i nanosiće još veće udarce toj industriji - kaže Rori Klizbi, analitičar za životnu sredinu u Verisk Mejplcroftu.

Nešto više od 10 posto svetskih komercijalnih rezervi naftte nalazi se u oblastima koje je konsultantska kuća ocenila kao ekstremno rizične, od čega je, kako se smatra, skoro trećina izložena visokom riziku.

Informer

Ekstremne vrućine, nestašica vode i peščane oluje mogu biti „Ahilova peta“ za Saudijsku Arabiju, vodećeg svetskog izvoznika nafte, otkrili su istraživači.

Afrički izvoznik broj dva, Nigerija, u kojoj su nalazišta nafte koncentrisana u pojasu rečnog sistema delte Nigera, pretnju predstavljaju suše i poplave, navodi se u istraživanju.