06.01.2022.

07:23

Foto: Pixabay

Planeta

SVETA RELIKVIJA - KOVČEG ZAVETA "živi" i danas i to u Etiopiji?!

Ono što predstavlja fascinantnu vezu između Etiopije i jevrejske istorije jeste verovanje da kovčeg zaveta koji sadrži ploče sa Deset zapovesti, možda ''živi'' do danas i to u Etiopiji!

Kako talmudski izvor navodi da je zajedno sa kovčegom i nekoliko drugih svetih objekata hrama bilo sakriveno neposredno pre uništenja Beit Hamikdaša (Svetog hrama). Međutim, postoje brojne druge teorije o tome gde se nalazi, prenosi Jerusalem post.

Šta je Kovčeg zaveta?

Kovčeg zaveta je jedna od najtraženijih relikvija iz Biblije, sadrži Deset zapovesti koje je Bog predao Mojsiju na planini Sinaj.

Informer

Planina Sinaj

Ova dragocena relikvija po mnogima napravljena je od drveta i optočena zlatom, a između ostalog sadrži dve kamene ploče sa zapovestima.

Legenda

Kraljica od Sabe bila je iz Etiopije i otputovala je u Jerusalim gde ju je zaveo kralj Solomon i rodila je Menelika po povratku kući.

Menelik je kasnije otputovao u Jerusalim, gde je sa svojim ocem učio, pre nego što je uzeo kovčeg i doneo ga u Etiopiju, gde se kako kaže legenda, još uvek nalazi u crkvi Gospe Marije Sionske u Aksumu.

Dok neki ipak tvrde da je sekta Jevreja koju je iz Izraela proterao kralj Manasija ponela sa sobom kovčeg i prenela ga u Egipat, odakle su na kraju otplovili Nilom do Etiopije.

Informer

Reka Nil

Istraživači koji su putovali u Aksum i stigli do crkve Marije od Siona navodno su predstavljeni čoveku koji se naziva čuvarom kovčega. Za njega je rečeno da ceo svoj život živi u ograđenom prostoru oko crkve i da neće napustiti svoje mesto sve do smrti svoje, a tada će da ga zameni sledeći staratelj relikvije.

U crkvenoj kapeli je izloženo 30 odeždi od 30 prethodnih staratelja, a svaki od njih je izjavio da je predmet koji su štitili pravi kovčeg zaveta.

Međutim, mnogi osporavaju i razotkrivaju ovu legendu, jer kako tvrde, u najboljem slučaju to je samo kovčeg u crkvi koji je replika prave stvari, ona se uredno uklapa u tvrdnje bivšeg etiopskog cara Hajla Selasija da je on bio direktan potomak Menelika.

Selasije, koji je vladao Etiopijom od 1930. do 1974. godine, sebe je nazivao ''Judin lav'', 225. kralj koji potiče od kralja Davida, i na zastavi i valuti zemlje istaknuto je prikazao motiv Judinog lava.