22.12.2021.

21:19

Foto: Pixabay

Planeta

(VIDEO) KINA PONOVO UKLJUČILA "VEŠTAČKO SUNCE", ČAK 10 PUTA JE VRELIJE OD NAŠE ZVEZDE! Peking poručuje, "goreće" narednih pola godine!

Eksperimenti na „veštačkom Suncu" počeli su da se sprovode na Hefei institutu za fizičke nauke, objavila je agencija Sinhua.

Song Juntao, zamenik direktora Instituta, rekao je da je cilj eksperimenta usmeren ka unapređenju pomoćnog sistema grejanja, kako bi „veštačko Sunce" postalo još vrelije i izdržljivije.

Očekuje se da testiranje traje oko pola godine.

(VIDEO) ŠTETA ŠTO SRBIJA NEMA MORE! Rusija predstavila jedinstvenu POMORNICU MATRJOŠKU sa minama i torpedima!

EAST reaktor dizajnirane je da oponaša proces nuklearne fuzije, kakav se odigrava na Suncu. Otkako je pušten u rad 2006. godine, postao je otvorena platforma za kineske i međunarodne naučnike koji izvode eksperimente u vezi sa fuzijom.

Do sada je „veštačko Sunce" postavilo nekoliko rekorda u postignutoj dužini magnetnog zadržavanja izuzetno vrele plazme. U junu ove godine, EAST je dostigao temperaturu od 160 miliona stepeni Celzijusa, što je deset puta toplije od Sunca.

A, DA VI IPAK ZAMOLITE RUSE ZA POMOĆ, U EVROPI CENE GASA DIVLJAJU! Tankeri koji su plovili u Aziju hitno promenili pravac!

EAST je jedan od tri tokamaka koji su u upotrebi u Kini i deo je Međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER), internacionalnog istraživačkog i inženjerskog projekta na polju nuklearne fuzije. Taj projekat podrazumeva izgradnju najvećeg nuklearnog fuzijskog reaktora do 2035. godine, koji će se nalaziti u Francuskoj, prenosi RT.