23.12.2021.

12:43

Foto: Reuters

Planeta

U OVOM TRENUTKU FLOTILA AMERIČKIH TANKERA SA GASOM JURI KA EVROPI, SAD pokrenule opsežnu akciju, opozvane i plovidbe prema Aziji, GASNA GROZNICA TRESE SVET...

Rekordni rast cene evropskog prirodnog gasa doneo je ogromnu premiju u referentnom holandskom TTF čvorištu odnosu na Japan-Korea-Marker (JKM), indeks koji pokazuje tržišnu vrednost gasa isporučenog u Japan, Južnu Koreju, Kinu i Tajvan.

Već je primećeno da tankeri sa TPG teretom iz američkog atlantskog basena, koji su se prvobitno uputili ka Aziji, sada menjaju rute ka Evropi kako bi iskoristili veliku potražnju za tečnim gasom.

Novi podaci o isporuci pokazuju ono što Blumberg naziva „flotilom američkih LNG tereta“ koja se uputila ka Evropi.

Od 76 američkih TPG teretnjaka u tranzitu, 10 tankera koji prevoze 1,6 miliona kubnih metara goriva za toplane i elektrane, kao prioritet proglasili su destinacije u Evropi, pokazuju podaci o otpremi koje je prikupio Blumberg.

Čini se da još 20 tankera koji prevoze oko 3,3 miliona kubnih metara prelaze Atlantski okean i da su na putu ka Starom kontinentu. Skoro trećina tereta dolazi sa izvoznog terminala Sabine Pas LNG kompanije Čejnir enerdži u Luizijani, pokazuju podaci o otpremi.

Američki izvozni terminali TPG-a rade punim kapacitetom ili iznad njega nakon što su u nedelju dostigli rekordne protoke. Azija je obično glavna destinacija za američki TPG, ali to se promenilo ove zime zbog značajne premije za gas u Evropi.

Analitičarka robe Goldman Saksa Samanta Dart takođe je potvrdila u napomeni klijentima da su se američke isporuke TPG u Evropu ubrzale u odnosu na Aziju.