25.12.2021.

08:08

Foto: Reuters

Planeta

SNIMAK NASA DIGAO SVET NA NOGE, JE LI OVO KODIRANA PORUKA... Zvuk traje 50 sekundi, došao je sa Jupiterovog satelita i pomalo budi jezu... (VIDEO)

Ovu pomalo jezivu pojavu snimila je svemirska letelica Juno koja je pored Ganimeda prošla je 7. juna, a NASA je sada objavila audio snimak koji traje 50 sekundi.

Juno je opremljen instrumentom koji je nazvan "Talasi" (Waves) i koji snima električne i magnetne radiotalase iz Jupiterove magnetosfere.

Naučnici su nakon prikupljanja talasa promenili njihovu frekvencu da bi ih pretvorili u zvuk koji se može čuti. Kao rezultat je dobijen zvuk koji podseća na duvanje vetra i robotske zvuke.

"Ako se pažljivo sluša na sredini snimka se može čuti nagla promena u višu frekvencu, što znači ulazak u drugo područje magnetosfere Ganimeda", rekao je glavni istraživač Juna Skot Bolton sa Instituta u San Antoniju.

On je naglasio da bi otkrivanje tajni Jupiterovog delovanja moglo da baciti "novo svetlo na evoluciju drugih planeta i formiranje Sunčevog sistema".

Objavljivanje audio snimka izazavalo je lavinu komentara među zaljubljenicima u kosmos, ali i teoretičarima zavere, koji uglavnom komentarišu da je reč o kodiranoj poruci vanzemaljaca koju treba "odgonetnuti". Nekima deluje kao muzika, dok drugi smatraju da frekvence treba prevesti u brojeve koji će otkriti tajnu ovog zvuka.