31.12.2021.

14:14

Foto: Facebook/Alexander Semenov

Planeta

MISLILI SU DA VIDE SVETLUCAVI SNEG, zapanjili se kad su ga stavili pod mikroskop! (FOTO)

Mikrobiolog Vera Emelianenko sakupila je deo snega, zatim stavila pod mikroskop. Ona je otkrila da su sićušne bioluminiscentne životinje zvane kopepodi koji su odgovorni za sjaj.

Često nazivane "morske bube", ova stvorenja se tokom dana obično nalaze u okeanu na dubinama i do 90 metara, dok se u toku noći nalaze samo nekoliko metara ispod površine.

Informer

Svetlucavi sneg u Rusiji

Stručnjak za morske planktone pri Ruskoj akademiji nauka u Moskvi Ksenija Kosobokova, objasnila je za Nacionalnu Geografiju da su kopepodi verovatno bili uhvaćeni u jakoj struji u Belom moru koja ih je dovela na obalu.


Početkom meseca i ponovo 16. decembra plima je bila izuzetno visoka što sugeriše da su jače plime primorale kopepode na kopno. Takođe, tkriveno je da je u pitanju vrsta kopepoda pod nazivom "Metridia longa", koja nosi molekul zvani "luciferin" i proizvodi svetlo bioluminiscencijom, koja je odgovorna za prizore sa fotografija.

Naime, kada luciferin reaguje sa kiseonikom, on stvara svetlosnu energiju, odnosno - sjaj.

Informer

Za Kopepode koji svetle u snegu se verovalo da su bili živi kada ih je Kosobokova primetila, jer male životinje poput njih mogu da prežive ekstremno niske temperature.


Stiven Hadok sa Instituta za morska istraživanje Monterej Bej izjavio je za Nacionalnu Geografiju da bi Kopepodi mogli biti mrtvi jer svici i dalje sijaju nakon što prestanu da žive.

- To nam se dešava sa našim naučnim uzorcima - dodao je on.

- Sakupite organizam i stavite ga u zamrzivač za kasnije proučavanje. A onda kada ga izvučete, polako će početi da svetli jer su hemikalije koje se nalaze u njihovim telima i dalje savršeno sposobne da reaguju - tvrdi on.

Ono što najviše iznenađuje jeste činjenica da svetleći sneg do sada nije viđen na biološkoj stanici koja je aktivna više od 80 godina.