25.12.2021.

13:25

Foto: Pixabay

Planeta

TO ĆE BITI EPSKI RAT SA "ZMAJEVIM MEDVEDOM"! U Vašingtonu ne spavaju, šta ako Kina i Rusija potpišu pakt o međusobnoj odbrani i Moskva krene na Kijev, a Peking na Tajpej... Pitanja milion, samo jedan odgovor!

O scenariju se „prilično aktivno raspravlja u Vašingtonu“, rekao je za Jahu njuz Markus Ciner, istraživač u nemačkom Maršal fondu. Vašington razmatra takav scenario u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, a Kina na Tajvan.

Prema Cinerovim rečima, Rusija i Kina nemaju druge opcije osim da zajedno sarađuju. Kini je potrebna energija iz Rusije, a Rusija želi da Kini prodaje energiju i oružje.

"Ali sada, izgleda da ima više sveobuhvatnih ciljeva za obe strane, a jedan od njih je definitivno da se suprotstavi Sjedinjenim Državama", smatra Ciner.

Samir Puri, viši saradnik za urbanu bezbednost i hibridni rat na Međunarodnom institutu za strateške studije u Singapuru, rekao je za Jahu njuz da Rusija i Kina dele istu želju da se oslobode i dominacije i sankcija SAD.

„Zbližavanje Rusije i Kine je jedan od odlučujućih faktora moderne geopolitike. Dve zemlje dominiraju Evroazijom. Imaju dva od pet stalnih mesta u Savetu bezbednosti UN. One su dve od osam država nuklearnih sila. Činjenica da su se približile promenila je stvari", rekao je Puri.

Ako bi Kina i Rusija pritekle jedna drugoj u pomoć tokom rata, ako bi potpisale sporazum o međusobnoj odbrani, to bi promenilo igru za ceo svet, dodao je on.

Velina Čakarova, direktorka Austrijskog instituta za evropsku i bezbednosnu politiku u Beču, nazvala je partnerstvo Kine i Rusije „zmajevim medvedom“. Dve sile već dugi niz godina vode stratešku saradnju, rekla je ona.

Informer

"Rusija je bila suočena sa krizom egzistencijalnih razmera. Tada je Kina uskočila, uvela različite mere, intervenisala je njihova centralna banka i dala garancije koje su pomopgle spas ruske valute", rekla je Čakarova, dodajući da je ovo samo jedan od mnogih primera da je ovo nešto mnogo "sistemskije" od pukog zbira ad hok događaja.

Jake veze Moskve i Pekinga sigurno će u budućnosti rezultirati i novim ugovorima o vojnoj i strateškoj saradnji, a svaki scenario sukoba u kojem bi Rusija i Kina bile na jednoj, a SAD, NATO i pojedini saveznici Vašingtona u azijsko-pacifičkom regionu na drugoj, rezultirao bi epskim sukobom, u kojem mnogi u startu vide pobednika.

Čak i ako se Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu, malo je verovatno da će Kina napasti Tajvan, barem ne u narednih nekoliko meseci, jer je domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Tokom svoje godišnje konferencije za novinare 23. decembra, ruski predsednik Vladimir Putin je prokomentarisao navode o ruskim planovima da izvrši invaziju na Ukrajinu. Prema Putinovim rečima, izgleda da Ukrajina radi na trećoj operaciji u Donbasu. Postoji osećaj da smo upozoreni“, istakao je Putin. Prema tome, Rusija treba da odgovori i uradi nešto.

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Si Đinping razgovarali su 15. decembra o stvaranju nezavisne infrastrukture za servisiranje trgovinskih operacija između dve zemlje (analogno SVIFT-u) isključujući učešće drugih država.