28.12.2021.

11:52

Foto: Pixabay

Planeta

ŠOK-BOMBA NA ENERGETSKOM TRŽIŠTU EU! Brisel na kolenima, pritisnut gasnom krizom spreman za istorijski zaokret, ŠTA SADA OVO ZNAČI?!

Podsetimo, EU taksonomija je sistem klasifikacije kojim se uspostavlja lista ekološki održivih ekonomskih aktivnosti.

Moralo se odlučiti pre kraja godine, konstatuje Mond. Tokom Evropskog saveta od 21. i 22. oktobra, evropski šefovi država i vlada pozvali su komisiju da do kraja novembra odluči o sudbini nuklearnog energetskog programa i gasa u taksonomiji, klasifikaciji privrednih delatnosti prema njihovim emisijama CO2 i posledica po životnu sredinu. Šefica EK Ursula fon der Lajen obećala je da će to biti urađeno pre sledećeg sastanka, zakazanog za 16. decembar, ali to se nije dogodilo.

Ona bi svoj predlog trebalo da završi do 30. decembra, kako bi ga dostavila grupi stručnjaka. A, ako sve bude po planu, komisija će svoj projekat predstaviti 18. januara.

Odluka Brisela zavisiće od kapaciteta nuklearnog i gasnog sektora da finansiraju svoje buduće investicije. U vreme kada su Evropljani odlučili da ostvare neutralnost ugljenika 2050. godine u skladu sa Pariskim sporazumom, kada je zavisnost od ruskog gasa sve više zabrinjavajuća i kada cene energenata rastu, to je ključno pitanje, zaključuje Mond.