07.01.2022.

09:34

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(VIDEO) RUSKI MIROVNJACI POČELI SA RADOM U KAZAHSTANU!

„Jedinice iz sastava ruskog mirovnog kontingenta, koje su ranije stigle na teritoriju Republike Kazahstan, pristupile su izvođenju dodeljenih zadataka i osiguravanju dolaska i raspoređivanja glavnih snaga mirovnog kontingenta“, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, vojni resor je precizirao je da avioni vojno-transportne avijacije prebacuju glavne snage ruskog kontingenta u Kazahstan sa tri aerodroma – u Moskovskoj, Ivanovskoj i Uljanovskoj oblasti.

„Jedinice Vazdušno-desantnih snaga iz sastava ruskog kontingenta mirovnih snaga ODKB, nalaze se na aerodromima 'Čkalovski', 'Ivanovo-Severni' i 'Uljanovsk-Vostočni'“, navodi se u saopštenju i dodaje da jedinice VKS trenutno utovaruju konvencionalnu tehniku i naoružanje.

Ranije je predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev zatražio pomoć od ODKB-a.
Savet kolektivne bezbednosti ODKB odlučio je da pošalje u Kazahstan kolektivne mirovne snage na ograničeni period. Osim ruske vojske, mirovne snage će činiti predstavnici oružanih snaga još četiri zemlje – Belorusije, Jermenije, Kirgizije i Tadžikistana. Oni će biti zaduženi za čuvanje državnih i vojnih objekata i pomagaće snagama reda i mira u cilju stabilizacije situacije u zemlji.