12.01.2022.

11:11

Foto: Tanjug/AP

Planeta

MOSKVA GRMI U BRISELU! Alijansa MORA da prekine sa širenjem na istok, VRATI sastav bloka iz 1997. godine i NE PRIMA Gruziju i Ukrajinu!

Na čelu ruske delegacije nalazi se zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Alijansu će na pregovorima predstavljati stalni predstavnici 30 država-članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Šermanova je bila na čelu američke delegacije na sastanku u Ženevi 10. januara. Pregovori u Briselu predstavljaju nastavak započetog dijaloga. Glavna tema – osiguranje bezbednosti u Evropi. Moskva je jasno iznela svoj stav- Alijansa mora da prekine sa širenjem na istok, da se vrati sastavu bloka koji je bio 1997. godine, da ne prima Gruziju i Ukrajinu u NATO i da tamo ne postavlja svoje vojne sisteme. Za sada, većinu ovih predloga NATO odbacuje. Međutim, spremni su da razgovaraju o kontroli naoružanja.

Aleksandar Gruško je uoči odlaska u Brisel saopštio da će sastabak biti neformalan, bez dnevnog reda. On je naveo da odlazi na sastanak sa realnim očekivanjima i nadom da će razgovori o ključnim problemima evropske bezbednosti biti ozbiljni. Moskva će tražiti konkretnu reakciju an ruski projekat sporazuma o garancijama, naglasio je on.