12.01.2022.

15:10

Foto: Tanjug

Planeta

ODUŽILO SE, TEŠKA SITUACIJA U BRISELU! NATO s Rusijom ne može kako hoće, ALI ULOŽIĆE VELIKE NAPORE! Sa sastanka izašli POVIJENE GLAVE, da li smo došli do trenutka istine...?

Kako se navodi, sastanak je trajao duže nego što je NATO planirao. Podsetimo, na čelu ruske delegacije na razgovorima nalaze se zamenik šefa diplomatije Rusije Aleksandar Gruško koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin. Sa druge strane, Alijansu na pregovorima predstavlja stalni predstavnici 30 država-članica NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD Vendi Šerman.

Stoltenberg je rekao da je sednica Saveta Rusija-NATO u Briselu pravovremena prilika za dijalog "u kritičnom trenutku za evropsku bezbednost".

"Kada su tenzije visoke, još važnije je da sednemo za pregovarački sto i razgovaramo o našim problemima", napisao je Stoltenberg na Tviteru.

Informer

Tekst potpisa

"NATO će „učiniti sve napore“ za politički napredak sa Rusijom", kaže Stoltenberg posle razgovora.

On je dodao da će države koje su članice zapadnog bloka „uložiti sve napore“ da pronađu politički put napred sa Rusijom. Stoltenberg je takođe ukazao na to da je blok pozvao Rusiju da „povuče svoje snage“ iz Gruzije, Moldavije i Ukrajine, verovatno misleći na ruske mirovne snage stacionirane u Pridnjestrovlju, Abhaziji i Južnoj Osetiji, i na Krimu – regionu koji se odvojio od Ukrajine i ponovo se pridružio Rusiji 2014. nakon puča u Kijevu koji podržava Zapad.

"Postoje velike razlike između NATO saveznika i Rusije po pitanju bezbednosti Ukrajine i implikacija po bezbednost Evrope", izjavio je generalni sekretar.

Informer

Tekst potpisa

Sastanak je održan dva dana nakon razgovora o bezbednosnim garancijama između Rusije i SAD u Ženevi, koje su vodili zamenica američkog državnog sekretara Vendi Šerman i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Za sutra je zakazan sastanak Saveta Rusija-OEBS u Beču.