13.01.2022.

23:23

Foto: Pixabay

Planeta

Indijac se navukao na cepivo protiv korone! Vakcinisao se 12 puta da bi bio zdraviji?!

Indijski penzioner Brahamdev Mandal (84) iz sela Oraj u saveznoj državi Bihar primio je čak 12 vakcina protiv koronavirusa da bi bio zdraviji?! On kaže da zbog toga nije dobio čak ni prehladu, te da su mu vakcine pomogle da se oslobodi bolova u zglobovima, koje je trpeo poslednjih osam godina.

Mandal, inače bivši poštar, u poslednjih 11 meseci - od 13. februara 2021. do 4. januara ove godine, primio je šest puta više doza vakcine nego što je potrebno, koristeći svoju ličnu kartu, ali i nekoliko tuđih. Policija ga je uhvatila tokom poslednje vakcinacije, te je protiv njega pokrenuta istraga o tome da li je bilo propusta na vakcinalnim punktovima i kako su nadležni dozvolili da starac dobije toliki broj vakcina. On je optužen za prevaru i ugrožavanje javnog zdravlja, a indijski mediji pišu da bi sud mogao da ga oslobodi zbog njegovih poznih godina.

Nije mu dosta

Dobio sam ukupno 12 doza i preporučujem ih svima. Da me nisu uhvatili, vakcinisao bih se još
Brahamdev Mandal


Policajac Dipak Čandra Das rekao je da je Mandal počinio teška krivična dela.


- Koristio je tuđe lične karte i lagao zdravstvene radnike. Osim toga, u Indiji su preporučene dve doze vakcine i nema ih dovoljno za sve, tako da je Mandal nekome oduzeo preko potrebno cepivo - kazao je Das.


Uprkos tome, Mandal se uopšte ne oseća krivim. On se medijima pohvalio da je čak devet puta primio vakcinu koristeći svoju ličnu kartu, te da je 13. aprila prošle godine uspeo da dobije dve doze u razmaku od samo pola sata.

Informer


- Dobio sam ukupno 12 doza i preporučujem ih svima. Meni je to pomoglo da budem zdraviji. Nivo kiseonika u krvi mi se popravio, a otkad sam se vakcinisao nisam dobio čak ni prehladu. Prestali su da me bole zglobovi i leđa. S tim sam se mučio osam godina - kazao je Mandal.

Sa dve doze vakcinisano 46,4 odsto ljudi

Indija je sa dve doze vakcinisala 640 miliona ljudi, odnosno 46,4 odsto populacije. Jednu dozu primio je 91 procenat stanovništva. Budući da je reč o zemlji od skoro 1,4 milijarde ljudi, vakcina za drugu dozu trenutno nema dovoljno, odnosno fabrike ne mogu da postignu da tako brzo naprave dovoljnu količinu.


On je dodao da je uspeo da se vakciniše toliko puta jer je išao na različite vakcinalne punktove.
- Putovao sam čak i 100 kilometara od kuće da bih dobio vakcinu. Da me nisu uhvatili, vakcinisao bih se još - izjavio je Mandal.

Rupe u sistemu

Nakon ovog slučaja, indijske zdravstvene službe rešile su da pooštre pravila vakcinacije.


- Otkrivene su ogromne rupe u sistemu. Moraćemo da uradimo nešto kako bismo poboljšali praćenje vakcinacije. Srećom, taj starac nije imao ozbiljnije nuspojave od vakcine. Mogao je i da umre - kazao je neimenovani indijski zvaničnik.