15.01.2022.

10:57

Foto: Tanjug/AP

Planeta

DEBAKL LOKDAUNA, BES GNEVNIH GRAĐANA SVE VEĆI! Pritisci na vlast sve jači, a poslednja brojka je dramatična!

Trgovine, frizerski saloni, sportski klubovi i univerziteti ponovno će se otvoriti od subote, rekao je premijer Mark Rute u petak u Hagu. Ipak, restorani, muzeji, pozorišta i bioskopi ostaće zatvoreni. Ublažavanje pravila dolazi usled pritiska preduzetnika - i besa u restoranskom i kulturnom sektoru.

Rute je rekao da potpuno ukidanje mera nije opcija zbog dramatičnog porasta broja zaraženih.

"Sve u isto vreme nije moguće, rizik je prevelik", rekao je, napominjući da bi krajem meseca moglo da dođe do daljeg ublažavanja pravila.

Ministar zdravstva Ernst Kuipers rekao je da je nacija ušla u "novu fazu pandemije". Priznao je da su mnogi građani i vlasnici firmi uznemireni zbog mera zatvaranja koje obuhvataju čitavu zemlju, trenutno jedini takav slučaj u u Evropi.

"Moramo da naučimo da živimo s virusom", dodao je Kuipers, ali je upozorio da je rizik od preopterećenja zdravstvenog sistema i dalje visok.

Informer

Protivljenje oštrim merama iz dana u dan je snažnije. Vlasnici restorana najavili su za danas proteste, a neki se planiraju da otvore radnje uprkos zabrani. Mnogi od njih dobili su i podršku lokalnih gradonačelnika.

Zaključavanje, koje je počelo 19. decembra, imalo je za cilj da ublaže pritisak na bolnice. I uprkos dnevnim rekordima u broju novozaraženih, broj pacijenata u bolnicama se smanjuje. U petak je registrovano više od 35.000 novozaraženih - više nego ikad ranije. To je više od 1.300 slučajeva na 100.000 stanovnika tokom 7 dana.