18.01.2022.

17:05 >> 17:08

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Analena Berbok POKUŠALA DA DIGNE UZBUNU: 100.000 ruskih vojnika se nalazi na granici sa Ukrajinom! Lavrov je sasekao u korenu OVO NIJE OČEKIVALA!

- Poslednjih nedelja više od 100.000 ruskih vojnika i vojne tehnike koncentrisano je u blizini Ukrajine, bez jasnog razloga - rekla je Berbokova na konferenciji za štampu sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom u Moskvi.

- Poslednjih nedelja više od sto hiljada ruskih vojnika i vojne opreme koncentrisano je u blizini Ukrajine bez očiglednog razloga - rekla je ona u utorak na konferenciji za novinare posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Šef ruskog MIP-a je rekao da Moskva ne može da prihvati zahteve u vezi sa kretanjem vojske na sopstvenoj teritoriji.


Šef ruske diplomatije je istakao da Moskva ne može da prihvati zahteve u vezi sa kretanjem vojske na sopstvenoj teritoriji.


- Takođe smo objasnili da eskalacija koja se čuje iz usta mnogih zapadnih političara, povodom naših trupa na našoj teritoriji i izvođenja neophodnih vojnih vežbi, što radi svaka država – mi ne možemo da prihvatimo neke zahteve koji se tiču naših oružanih snaga na sopstvenoj teritoriji - rekao je ministar.

- Što se tiče posledica, mi niti smo davali niti dajemo neki povod za stvaranje nove konfliktne situacije. Samo jedno tražimo: da to što se dogovorimo, bude realizovano - naglasio je ruski ministar.

Informer

Sergej lavrov i Analena Berbok


Lavrov je dodao da Moskva nikome ne preti, ali da čuje pretnje na svoj račun.


- Nadam se da sve to odražava samo određene emocije koje određene snage unutar bloka zapadnoh država podstiču. Mi ćemo se rukovoditi konkretnim stvarima, i u zavisnosti od toga kakve korake će naši partneri preduzeti, prirodno, odredićemo svoju reakciju - zaključio je ruski ministar.


U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.