Autor: Informer.rs

24.01.2022.

08:56

Foto: printscreen

Planeta

UPLAKANA MAJKA OČAJNA! Samo 12 dana nakon porođaja moram na posao IAKO MI JE DETE U BOLNICI

Ova 26-godišnja medicinska sestra porodila se u 27. nedelji trudnoće, beba je završila na odeljenju neonatalne intenzivne nege, a ona, umesto da bude uz dete koje sebori za život morala je da radi:

- Morate se vratiti na posao 12 dana nakon što ste u 27. nedelji rodili prevremeno rođenu bebu  da biste ono malo porodiljskog mogli da provete s njom kad bude otpuštena s intenzivne njege - napisala je Rebeka uz snimku na kojem plače dok sedi za stolom na radnom mestu. 

Informer

Rebeka Šumard uplakana

- Pokušavate da se izmuzete na svaka tri sata, ali nema dovoljno osoblja. Vaša zaliha mleka se smanjuje nakon osam nedelja od porođaja. Pitaš se hoćeš li uopše imati mleka kad beba dođe kući? Što rade drugi roditelji dece koja su na intenzivnoj nezi? Kako neko može sebi priuštiti da za to vreme bude uz dete? Kako se može nositi s osećajem krivice kad mora da radi, a ne može biti uz svoju bebu? Ovo je Amerika - zaključila je ova mama.

Porodiljsko odsustvo u Americi je veoma komplikovano. SAD ne daju svojim građanima plaćeno odsustvo. Šest slobodnih nedelja mogu dobiti samo majke koje rade u firmama koje nude kratkoročno osiguranje. Tih šest nedelja, povećava se na osam ako se žena porodila carkim rezom Ipak, zanimljivo je da samo 42 odsto radnika i privatnom sektoru u Ameerici ima pristup top plaćenom odsustvu. Zbog toga majke koriste bolovanje, neiskorišćene dane godišnjeg odmora i slobode dane kako bi bile sa svojim bebama

Informer

Rebeka sa bebom

Prema Zakonu o porodičnom i medicinskom odsustvu iz 1993., roditelji mogu uzeti do 12 nedelja neplaćenog odsustva dopusta za rođenje, udvajanje ili udomljavanje deteta, ali samo ako rade u firmama s 50 i više zaposlenih.