26.01.2022.

11:12

Foto: Rojters/APfoto

Planeta

ŠOK ZA SVE, BAJDEN PRETI PUTINU LIČNO! Nikad brutalnija poruka predsednika SAD, Rusija iz dana u dan pod sve većim pritiskom!

Oštra pretnja propraćena opomenom dolazi baš u momentu kada Alijansa postavlja svoje snage u pripravnost da čekaju na znak, i kada istočna Evropa postaje nakrcana većim brojem brodova i borbenih aviona, a sve je to poruka nazad Rusiji nakon što je Putin nagomilao trupe na sam granični prelaz sa Ukrajinom, prenosi Gardijan.

"Ako bi Rusija napala, to bi bila najveća invazija od Drugog svetskog rata i promenila bi svet", naglašava Džo Bajden i dodaje kako bi u nekom skorijem vremenu mogao da prebaci 8.500 svojih vojnika koji spremno čekaju njegovu komandu. Bajdenove dugo obećavane sankcije su u razmatranju:

"Da. Razmotriću to, rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara u Vašingtonu da li je tako nešto moguće u slučaju ruskog napada na Ukrajinu", direktna je opomena Putinu kom sprema, kako kaže Bajden, niz mera, ali je takođe obećao da američke trupe neće biti raspoređene u samu Ukrajinu.

Za vreme Bajdenovih pretnji direknim sankcijama, ali i prethodno, Moskva negira da joj je u planu napad i kaže da je postojeća kriza izazvana akcijama NATO-a i SAD. Rusiju zanima da izdejstvuje bezbednosne garancije od Zapada, ali i obećanje da NATO-a da neće primiti Ukrajinu u Alijansu, ni sada, ni nikada.

Informer

Napori da se tenzije reše diplomatskim putem su i dalje u fokusu, ali pitanje da li će Rusija ostati suzdržana usled pretnje direktne sankcije Putinu, i to baš u trenutku kada su SAD pomogle u pripremama za preusmeravanje isporuka prirodnog gasa iz celog sveta u Evropu.

Postavlja se i pitanje da li dotok iz Rusije može biti prekinut, a pokušaj da otupi Putinovo najmoćnije ekonomsko oružje uspešan?

" Pregovarali smo sa svetskim dobavljačima i uvereni smo da Evropa neće patiti od iznenadnog gubitka energije za grejanje usred zime", rečeno je u utorak od strane zvaničnika SAD-a.