29.01.2022.

10:22

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Planeta

PRST U OKO RUSIJI! NEMAČKA ŠALJE VOJSKU NA BELORUSKU GRANICU! Berlin i Viljnus na pragu dogovora, maske su pale, Moskva će morati da reaguje

"Razgovaramo o mogućnostima za povećanje nemačkih snaga i snaga ''Ojačane prednje prisutnosti'' u Litvaniji, jer treba da ojačamo istočni bok NATO-a u svetlu aktuelnih događaja“, rekao je Nauseda u vazduhoplovnoj bazi Šjauljaj, preneo je Rojters.

Informer

Litvanski predsednik Gitanas Nauseda


Rusija je rasporedila desetine hiljada vojnika u blizini ukrajinske granice.

Litvanski ministar odbrane Arvidas Anusauskas kazao je da već postoje planovi za dolazak dodatnih savezničkih trupa u Litvaniju, uključujući i mesto gde će biti raspoređene.

"Što se Rusija bude agresivnije ponašala, to će više saveznika biti u Litvaniji", istakao je Anusauskas.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov juče je saopštio da je Moskva razočarana odgovorima Zapada na ruske bezbednosne predloge. On je rekao da SAD i NATO nisu odgovorili na glavno pitanje - neširenje Alijanse na istok.

Informer

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov

Lavrov je, dan nakon što su SAD i NATO predali Rusiji pisane odgovore na bezbednosne zahteve Moskve, istakao da je "izostala pozitivna reakcija druge strane" na samu srž problema.

- Glavni problem je što smatramo neprihvatljivim dalje širenje NATO na istok i razmeštanje veoma destruktivnog oružja, koje može predstavljati pretnju teritoriji Ruske Federacije - podsetio je Lavrov.