30.01.2022.

08:33

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

Severna Koreja izvela ONO ŠTO SE SMATRA NJENIM NAJVEĆIM LANSIRANJEM PROJEKTILA OD od 2017. godine! Žele da imaju sistem kao REP ŠKORPIONA!

Japan, Južna Koreja i Amerika osudile su lansiranje koje je sedmi test ovog meseca. UN zabranjuju Severnoj Koreji da testira balističko i nuklearno oružje i uvele su stroge sankcije.

Ali istočnoazijska država redovno prkosi zabrani, a lider Kim Džong Un obećao je da će ojačati odbranu svoje zemlje.

Savet za nacionalnu bezbednost Južne Koreje saopštio je da je nedeljni test bio balistička raketa srednjeg dometa (IRBM), koja će biti najveća raketa testirana od novembra 2017.

Sleteo je u Japansko more, a Amerika je pozvala Severnu Koreju da se uzdrži od daljih destabilizujućih akata.

Zvaničnici Japana i Južne Koreje procenjuju da je projektil dostigao visinu od 2.000 kilometara i da je leteo 30 minuta do udaljenosti od 800 km. 


Prema južnokorejskoj novinskoj agenciji "Jonhap", navodi se da je raketa slična raketi Hvasong 12 koju je Severna Koreja testirala 2017. godine.


Amerika je ranije u januaru uvela dodatne sankcije Severnoj Koreji, sankcije su odgovor na prethodna lansiranja projektila. Međutim, pregovori između ove dve zemlje su u zastoju otkako je predsednik Bajden preuzeo dužnost.


Rakete koje su testirane ranije ovog meseca pokazale su da Severna Koreja razvija tehnologiju koja može da pobedi skupe i složene sisteme raketne odbrane.

Rep škorpiona

Bivši južnokorejski mornarički komandant profesor Kim Dong Jup rekao je da oni žele da imaju sistem odvraćanja koji je kao rep škorpiona.