30.01.2022.

13:20

Foto:

Planeta

Britanija se OPASNO NAOŠTRILA NA RUSIJU... Prete proširenju sankcija Moskvi! Ministarka spoljnih poslova: Zajedno sa NATO radićemo na pružanju podrške Ukrajini!

Ministarka je rekla da će od nedelje biti predstavljene mere za unapređenje sankcionog zakonodavstva.


- Trenutno možemo da uvodimo sankcije samo protiv onih koji su direktno uključeni u destabilizaciju u Ukrajini. Nameravamo da proširimo spisak kako bi kompanije koje su od interesa za Kremlj i rusk režim mogle biti sankcionisane. Putinovi oligarsi i ruske kompanije koje služe kao stub ruske države neće moći da se sakriju - istakla je Trasova.


Pomoć Ukrajini


Prema njenim rečima, Velika Britanija ne isključuje nikakve varijante pružanja pomoći Ukrajini u slučaju zaoštravanja situacije.


- Apsolutno ništa ne isključujemo. Već podržavamo Ukrajinu u oblastima kao što su sajber-bezbednost, obaveštajni podaci, nedavno smo objavili obaveštajne podatke... Radimo na pružanju podrške u drugim oblastima, već sam govorila o odbrambenom oružju – obučili smo više od 20 hiljada ukrajinskih vojnika. Razmotrićemo svaku varijantu i radićemo sa našim saveznicima iz NATO da podržimo Ukrajinu - izjavila je Trasova, odgovarajući na pitanje da li će Velika Britanija finansijski i na drugi način podržati ukrajinski "otpor" u slučaju zaoštravanje situacije, uprkos činjenici da britanska vojska neće biti tamo.

Informer


Ranije je saopšteno da London neće slati vojne jedinice u Ukrajinu u slučaju eskalacije situacije.


Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za „agresivna dejstva”, navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO-a rasporedi u blizini ruske granice.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.