30.01.2022.

12:39

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

ŠOKANTNO PRIZNANJE NATO - NEMAJU POJMA KOJE SU NAMERE Rusije! Stoltenberg ŠOKIRAO IZJAVOM... Ne planiramo da šaljemo trupe u Ukrajinu!

- Nisu nam jasne namere Rusije u Ukrajini - rekao je Stoltenberg u intervjuu za britansku radiodifuznu korporaciju "Bi-Bi-Si", odgovarajući na pitanje da li je "pretnja od ruske invazije" neminovna.


Stoltenberg je istovremeno naglasio da Alijansa ne planira da šalje trupe u Ukrajinu u slučaju vojnog sukoba između Kijeva i Moskve.


Umesto toga, NATO će se usredsrediti na isporuku oružja Ukrajini i razvoj sankcionih mera protiv Rusije, dodao je generalni sekretar.


Kijev i zapadne države u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja "agresivnih dejstava" Rusije u blizini granica Ukrajine. Rusija je u više navrata negirala optužbe Zapada i Ukrajine za "agresivna dejstva", navodeći da nikome ne preti i nema nameru nikoga napada, a izjave o „ruskoj agresiji” koriste se kao izgovor da se što više vojne tehnike NATO rasporedi u blizini ruske granice.


Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ranije je napomenulo da su izjave Zapada o „ruskoj agresiji“ i mogućnosti da se Kijevu pomogne da se odbrani od nje i smešne i opasne. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da Rusija premešta trupe unutar svoje teritorije i po sopstvenom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikome ne preti i ne treba nikoga da brine.