30.01.2022.

16:56

Foto:

Planeta

(VIDEO) LONDON ČEKA DA PUTIN ISPALI PRVI METAK, ONDA KREĆE NA RUSIJU! Britanski premijer Boris Džonson preti, kako će reagovati Moskva?!

London je objavio svoju „najveću moguću ponudu" NATO-u u saopštenju kasno u subotu. Britanski premijer je saopštio da je „veliko vojno raspoređivanje" potrebno za odvraćanje navodne „rastuće ruske agresije" u Evropi uopšte i posebno u Ukrajini.

- Ovaj paket će poslati jasnu poruku Kremlju - nećemo tolerisati njihovu destabilizujuću aktivnost i uvek ćemo stajati uz naše NATO saveznike pred ruskim neprijateljstvom - rekao je Džonson.

- Naredio sam našim oružanim snagama da se pripreme za raspoređivanje širom Evrope sledeće nedelje, obezbeđujući to da smo u mogućnosti da podržimo naše NATO saveznike na kopnu, na moru i u vazduhu."

Ukoliko ruski predsednik Vladimir Putin odabere „put krvoprolića i uništenja", rekao je Džonson, to bi rezultiralo „tragedijom" za ceo evropski kontinent.

Ponuda Ujedinjenog Kraljevstva NATO-u može uključivati slanje „odbrambenog oružja u Estoniju", kao i udvostručenje broja britanskih vojnika na terenu. London takođe razmatra slanje vojnih instruktora, ratnih brodova i „brzih mlaznjaka" kako bi ojačao svoje saveznike u NATO-u. Nije precizirano gde bi se tačno snage raporedile, osim Estonije.

- Velika Britanija već ima više od 900 pripadnika vojske u Estoniji, više od 100 u Ukrajini u okviru operacije žOrbitalž, a takođe je raspoređeno oko 150 ljudi u Poljskoj", navodi se u saopštenju i dodaje se da je od 2015. godine, oko „22.000 ukrajinskih vojnika" obučeno u okviru te operacije. Dodatni „vojni instruktori" poslani su u Ukrajinu ranije u januaru, zajedno sa pošiljkom protivoklopnih projektila britanske proizvodnje, kako bi osposobili ukrajinsku vojsku da ih koristi.

LNR NA NOGAMA! Ukrajinski specijalci stigli u Donbas!

Očekuje se da će detalji NATO sporazuma biti objavljeni sledeće nedelje, a zvaničnici Velike Britanije će biti „poslani u Brisel" kako bi razgovarali o ponudi Londona sa drugim saveznicima u NATO-u. Potencijalno raspoređivanje „će ojačati odbranu NATO-a i osnažiti podršku Velike Britanije nordijskim i baltičkim partnerima", dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, Velika Britanija je signalizirala da je i dalje spremna da se uključi u diplomatiju sa Moskvom, insistirajući da će bez njenih napora „hiljade života biti izgubljeno i u Rusiji i u Ukrajini".

- Očekuje se da će premijer razgovarati sa predsednikom Putinom i otputovati u region početkom ove nedelje kako bi lično preneo tu poruku - dodaje se u saopštenju.

Lavrov SPUSTIO NA ZEMLJU NATO: Tri meseca su bombardovali Jugoslaviju, A SEBE ponosno NAZIVAJU ODBRAMBENIM SAVEZOM!

Tokom proteklih nekoliko meseci, zapadni mediji i najviši zvaničnici su u više navrata zvučali alarmantno zbog navodne neposredne ruske „invazije" na Ukrajinu. Moskva je, međutim, dosljedno odbacila da ima bilo kakve planove za napad na svog suseda, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve tvrdnje odbacio kao „neosnovane".

Pokreti ruskih trupa u relativnoj blizini ukrajinske granice navode se kao jedini „dokaz" navodne agresije, a Rusija je istakla da ima puno pravo da prebacuje svoju vojsku gde god želi na teritoriji zemlje.