01.02.2022.

11:02

Foto: Printskrin Youtube

Planeta

BIVŠI OBAVEŠTAJAC POZVAO FRANCUSKU DA ODMAH NAPUSTI NATO! Pariz nema šta da traži u savezu koji preživljava samo zahvaljujući mržnji prema Rusiji, Denese raskrinkao Alijansu

Tokom intervjua za francuski portal „Atlantiko“, novinara je zanimao stav bivšeg obaveštajca da li je verovatan načelni sporazum Rusije i NATO-a ili je trenutno rusofobija sredstvo za preživljavanje Alijanse.

- Verujem da je oštra antiruska retorika egzistencijalno sredstvo zapadnih zemalja, zbog toga i insistiram da Francuska definitivno mora da napusti NATO, naglasio je ekspert.

S tim u vezi, on je objasnio da Amerikanci i Britanci iracionalno mrze Moskvu i vide u njoj pretnju Poljskoj i Baltiku, a da u proteklih 30 godina krše obaveze koje su preuzeli nakon Hladnog rata.

- A, kada Rusija reaguje na njihove provokacije koje se ponavljaju, njene aktivnosti se kvalifikuju kao agresija!, istakao je Denese.

Stručnjak je podsetio i na opširan izveštaj američke korporacije„Rand“ u kojem se navode „nenasilni“ načini destabilizacije Moskve.

Nedavno se i lider krajnje leve partije „Nepokorna Francuska“ Žan Luk Melanšon založio za izlazak zemlje iz NATO-a i za saradnju sa Rusijom.

Podsetimo, ranije je objavljeno da su Sjedinjene Američke Države predale odgovor Rusiji na njene predloge o bezbednosnim garancijama. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Informer

Tekst potpisa

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi. Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.