02.02.2022.

07:00

Foto: tanjug

Planeta

ORBAN SKLOPIO PAKT SA PUTINOM! Šef vlade u Budimpešti okrenuo leđa saveznicima u EU i NATO!

Mađarski premijer Viktor Orban, uprkos pretnjama EU i NATO, juče je otputovao u Moskvu i sastao se sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Iako Zapad preti Rusiji sankcijama, dvojica lidera su razgovarala o proširenju saradnje dve zemlje, o nuklearki Paks II, koju bi Rusi trebalo da grade u Mađarskoj, proizvodnji ruske vakcine "sputnjik V", kao i o dodatnim isporukama gasa.

Važan razgovor

Bilo mi je veoma važno da sa Orbanom razmenim mišljenje o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji
Vladimir Putin

Jačanje saradnje

Nakon što je odbio da primi NATO trupe na svoju teritoriju zbog krize oko Ukrajine, Orban je juče imao srdačan sastanak sa Putinom u Kremlju. Kako je saopšteno, dvojica lidera su razgovarala o nizu ekonomskih pitanja i saradnji dve zemlje, a Orban je naročito bio zainteresovan za povećane isporuke gasa.

- Mađarska želi da poveća uvoz prirodnog gasa iz Rusije u sklopu dugoročnog bilateralnog ugovora. S obzirom na to da u celoj Evropi trenutno vlada energetska kriza, tačnije gasna kriza, zaključivanje dugoročnih ugovora je veoma važno. Voleo bih da postignemo dogovor o povećanom obimu isporuke - rekao je Orban.

Sukob Rusije i SAD u UN

Rusija i SAD oštro su se suprotstavile u ponedeljak uveče na sastanku Saveta bezbednosti UN sazvanom zbog ukrajinske krize.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja na početku je optužio Vašington da pokušava da "stvori histeriju i zavara međunarodnu zajednicu neosnovanim optužbama".

- Administracija Džozefa Bajdena jača tenzije i retoriku da bi izazvala eskalaciju. Vi skoro navijate za to - rekao je Nebenzja.

Njegova američka koleginica pri UN Linda Tomas-Grinfild uzvratila je da je gomilanje više od 100.000 ruskih vojnika duž ukrajinske granice "najveća mobilizacija u Evropi u više decenija", i dodala da je povećan i broj sajber-napada i ruskih dezinformacija. Rekla je da tim gomilanjem trupa Rusija preti "međunarodnoj bezbednosti".

Reč je o ugovoru na 15 godina, koji su dve zemlje potpisale u septembru prošle godine, a prema kojem će Mađarima biti isporučeno 4,5 milijardi kubnih metara gasa preko dve rute - preko Austrije i preko Srbije.

Orban se interesovao i za uslove za proizvodnju vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V" u njegovoj zemlji, a sa Putinom je pričao i o detaljnim planovima za proširenje nuklearne elektrane Paks, što je projekat vredan 12,5 milijardi evra.

Obostrana korist

Pozivamo na politička rešenja i obostrano korisne sporazume
Viktor Orban

Osim toga, Orban je sa Putinom razgovarao i o krizi oko Ukrajine.

- Moja današnja poseta je i svojevrsna mirovna misija. Voleo bih da vas uverim da niko od lidera EU i njenih država članica ne želi rat ili sukobe. Pozivamo na politička rešenja i obostrano korisne sporazume - rekao je Orban.

S druge strane, ruski predsednik je mađarskog kolegu informisao o pregovorima koje Rusija vodi sa SAD i NATO o bezbednosnim garancijama.

Putin: Zapad ignorisao ruske bezbednosne predloge

Vladimir Putin rekao je da je Zapad u suštini ignorisao ruske bezbednosne zahteve.

- Nisu se obazirali na tri ključna predloga Rusije. Zapadne zemlje pokušavaju da zaborave na osnovni princip nedeljivosti bezbednosti i to je nešto što je Rusija pomenula u pismu upućenom Americi, nakon što smo dobili njihove odgovore - rekao je Putin.

- Bilo mi je veoma važno da sa vama razmenim mišljenje o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji i rado ću vas informisati kako se ovaj proces razvija - rekao je Putin i istakao da je mađarska vlada predvođena Orbanom učinila mnogo za unapređenje rusko-mađarskih odnosa.

Posle izbora po starom

Ruski predsednik je podsetio da će u Mađarskoj u aprilu biti održani parlamentarni izbori.

- Obično kažemo u takvim prilikama da ćemo sarađivati sa bilo kojom vladom koja bude izabrana. Ali moram da naglasim da je vaš rad rezultirao mnogim dostignućima u interesu naroda Mađarske i Rusije - rekao je Putin Orbanu, koji mu je odgovorio da ne ide nigde jer planira da pobedi na izborima.

Boris propustio razgovor s Putinom, otputovao u Kijev

Britanski premijer Boris Džonson otputovao je juče u Ukrajinu, dan nakon što je propustio zakazani video-razgovor sa Putinom jer je bio u parlamentu, gde je morao da se izvinjava zbog toga što je pravio korona žurke u svojoj rezidenciji tokom lokdauna. Džonson se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, gde je podržao tu zemlju u trenutku "ruske agresije".

- Kao prijatelj i demokratski partner, Velika Britanija će nastaviti da podržava suverenitet Ukrajine kada je suočena sa onima koji žele da ga unište - rekao je Džonson.
Zelenski je zahvalio Džonsonu na podršci i na naoružanju koje je Britanija poslala njegovoj zemlji.

- Ovo je najveća saveznička podrška Ukrajini od 2014. godine - rekao je Zelenski.

On je ranije juče potpisao ukaz o jačanju odbrambenih sposobnosti Ukrajine, kojim se predviđa povećanje broja vojnika za 100.000 u naredne tri godine, formiranje dodatnih 20 brigada i uvećanje broja profesionalnih vojnika.