02.02.2022.

20:53

Foto: Fotoilustracija/Reuters/AP

Planeta

SOROŠ UVREDIO KINU, UPOREDIO SIJA S HITLEROM, HOĆE DA GA SMENI! OVO ĆE ŽESTOKO PLATITI, američki milijarder prešao granicu!

Osnivač Fondacije za otvoreno društvo rekao je da treba uraditi sve što je moguće kako bi Kinezi bili podstaknuti da smene Sija i tako uklone "najveću pretnju svetu danas".

Olimpijada 1936.

Zloglasni milijarder, poznat po finansiranju "obojenih revolucija" po svetu, u svom govoru u ponedeljak na Huverovom institutu u SAD, označio je Kinu pod Si Đinpingom kao "najmoćniju autoritarnu državu na svetu". On je predstojeću Zimsku olimpijadu u Pekingu poredio sa onom iz 1936, koju je organizovala nacistička Nemačka.

- Kao i Nemačka 1936, Kina će pokušati da iskoristi spektakl na Olimpijskim igrama kako bi osvojila propagandnu pobedu za svoj jak sistem kontrole - rekao je Soroš.

Prema njegovim rečima, Si je, takođe, pravi komunista.

- Si Đinping je pravi vernik u komunizam, za razliku od njegovog prethodnika Deng Sjaopinga, koji je uveo slobodno tržište. Mao Cedung i Vladimir Lenjin su Sijevi idoli - istakao je Soroš.

On je čak predvideo pad kineskog predsednika.

- Kina se bori sa uzburkanim tržištem nekretnina, padom broja stanovnika i širenjem omikron soja koronavirusa, što bi moglo da ga uništi za vreme prestižnog projekta Zimske olimpijade - kazao je američki milijarder.

Željeni pravac

Soroš je svoje izlaganje završio pozivom na smenu Si Đinpinga.

- Nadamo se da Si Đinping može biti zamenjen nekim manje represivnim čovekom u domaćoj politici i miroljubivijim u spoljnoj politici. To bi uklonilo najveću pretnju, s kojom se otvorena društva danas suočavaju. Treba učiniti sve što je moguće da Kina bude podstaknuta da ide napred u željenom pravcu - zaključio je Soroš.