02.02.2022.

19:10

Foto: Tanjug/AP

Planeta

AMERIKA STVARNO NEMA KOČNICU! "Blumerg" uznemirio Kinu, Evropu, ali i... Iz Bele kuće ne prestaju da KOMANDUJU MALIM DRŽAVAMA

Upućeni izvori su za "Blumberg" rekli da je administracija predsednika Džoa Bajdena razgovarala sa zvaničnicima u Japanu, Južnoj Koreji, Indiji, kao i Kini, ali je komunikacija sa Pekingom u vezi sa tim bila ograničena. Bela kuća je takođe razgovarala sa proizvođačima gasa da vidi da li bi mogli da povećaju proizvodnju u hitnim slučajevima, a izvori su rekli da su među proizvođačima bili Katar, Nigerija, Egipat i Libija.

Sjedinjene Države pokušavaju da osiguraju da Evropa ne pati od nestašice energenata ako se situacija u Istočnoj Evropi bude razvijala u pravcu sukoba, posebno zato što Zapad strahuje od odgovora Moskve na bilo kakve dodatne sankcije protiv nje u slučaju pojačanih nemira smanjenjem protoka gasa. u Evropu. Za razliku od nafte, globalno tržište gasa ima malo slobodnih kapaciteta i nijedan proizvođač nije rekao da može da pumpa više za kratko vreme. Evropa zavisi od Rusije za 40 odsto svojih potreba. Katarski ministar energetike, jedan od najvećih svetskih izvoznika tečnog prirodnog gasa, rekao je da količine koje će Evropi biti potrebne ne može da obezbedi jedna država.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski apelovao je na zapadne zemlje da ne ponavljaju razgovore o mogućoj ruskoj invaziji na njegovu zemlju, ističući da takav razgovor ugrožava stabilnost Ukrajine.

Informer

Dok Rusija ne pokazuje nameru da sprovede takvu proceduru i više puta je demantovala navode o svojoj spremnosti za ovu navodnu invaziju, Zapad insistira na ponavljanju ovih poziva, upozoravajući da se masovno rusko vojno nagomilavanje na njenim zapadnim granicama odnosi na potencijalnu invaziju na Ukrajinu.

Sa druge strane, predsednik Vladimir Putin je rekao da je Ukrajina za Sjedinjene Države samo sredstvo za postizanje cilja obuzdavanja Rusije i uvlačenja u oružani sukob.

Moskva odgovara da ima pravo da se kreće, mobiliše svoje snage unutar svojih granica kako želi i potpuno odbacuje mešanje u njene privatne stvari, posebno u vojne. Istovremeno, Rusija ne poriče svoje strahove od agresivnih vojnih poteza NATO-a i njegovih partnera u istočnoevropskom regionu.

Rusija je stalno upozoravala na "rizike zapadne militarizacije" Istočne Evrope, uključujući raspoređivanje projektila, mobilizaciju snaga i pružanje vojne podrške nekim stranama, što ugrožava njenu nacionalnu bezbednost, posebno u svetlu pritiska zapadnog vojnog saveza da se proširi prema ruskoj teritoriji.

Ranije je zvaničnik američke administracije rekao da SAD pozdravljaju reči ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Rusija ne želi rat u Ukrajini, već da čeka potvrdu mera, prenosi Sputnik Arabic.