09.02.2022.

23:40

Foto: Pixabay

Planeta

MLADA BRITANKA JEDINSTVEN SLUČAJ U SVETU! Korona joj vratila čulo mirisa?!

Potpuno neočekivano 


Simpsonova je kao mala izgubila čulo mirisa, a lekari i danas ne mogu da objasne zašto se to dogodilo. Bila se već navikla da ne oseća nikakav miris, a onda se, kako sama kaže, dogodilo čudo.
- Sedela sam kod kuće za Božić, izolovana jer sam se zarazila koronom, kad sam u jednom trenutku počela da osećam miris svega. Bila sam zbunjena, a onda sam shvatila da mi se vratilo čulo njuha, koje sam izgubila kao mala - ispričala je Simpsonova. 

Ukusnija hrana


Volim kako mirišu voće, cveće i sveće, a najviše mi se sviđa to što osećam začine koje stavljam u jela
Nensi Simpson


Ona je dodala da je sada presrećna.


- U početku je bilo malo teško jer sam bila preplavljena mirisom svega, ali sada je sjajno. Volim kako mirišu voće, cveće i sveće, a najviše mi se sviđa to što osećam začine koje stavljam u jela. Sada mi je čulo ukusa upotpunjeno. Hrana je mnogo ukusnija. Na primer, do sada nisam volela da jedem lososa, ali sam shvatila da ga obožavam sa začinima, koje sada i osećam - kazala je Simpsonova.


Doktorka Džejn Parker, specijalista za čula mirisa i ukusa s Univerziteta Reding, kaže da je slučaj Nensi Simpson jedinstven u Britaniji, a verovatno i u celom svetu.


- Virusna infekcija može da ošteti nerve u nosu, što ih sprečava da šalju signale mozgu. Zato se tokom infekcije koronom gubi čulo mirisa. Kako se čovek oporavlja od virusa, oporavljaju se i nervi, te se čulo mirisa vraća. Međutim, kod Nensi se dogodilo nešto potpuno suprotno. Korona je uticala da njeni receptori ponovo prorade. To je fascinantno - rekla je dr Parker.


Kovid još neistražen

Ona je dodala da kovid-19 i dalje nije u potpunosti istražena bolest i da se stalno javlja nešto novo za izučavanje.


- Čula mirisa i ukusa su, inače, slabo istražena polja u medicini. Zbog toga je slučaj Nensi Simpson vredan istraživanja. Možda će baš njen slučaj moći da pomogne ljudima koji su iz nekog razloga izgubili čulo mirisa - kazala je dr Parker.

Gubitak čula mirisa je jedan od najčešćih simptoma kovida-19, koji se javlja već u prvoj nedelji bolesti. Prema dosadašnjim podacima, između 75 i 80 odsto obolelih od koronavirusa izgubi čulo mirisa. Njuh se vremenom vraća, nakon što osoba preboli koronu. Nekima se čulo mirisa vrati veoma brzo, a kod nekih je potrebno da prođe i više meseci.