09.02.2022.

12:58

Foto: AP/Photo

Planeta

Tačno u ponoć UKINUTE SVE EPIDEMIOLOŠKE MERE! Ova zemlja OTVORILA GRANICE... Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu!

Čak su i brojke zaraženih i umrlih nestale s istaknutih mesta u švedskim medijima. Na još uvek plamteću pandemiju jer Švedska je poslednjih dana beležila desetine hiljada pozitivnih testova - od jutros podseća tek savet nevakcinisanima da izbegavaju gužve u zatvorenim prostorima, te preporuka svima da ostanu kod kuće ako imaju simptome kovida, preneo je Index.hr.

"Pandemija nije gotova, ali restrikcije jesu"


- Pandemija nije gotova, ali ograničenja i restrikcije jesu. I dalje postoje posebni saveti za nevakcinisane. Važno je da svi građani ostanu kod kuće ako imaju simptome. Ne moraju da se testiraju, osim ako ne rade u zdravstvu i socijalnoj brizi. Za njih postoje posebna pravila ponašanja - rekla je švedska ministrica zdravstva Lena Halengren.

- I dalje postoji potreba da se ljudi vakcinišu. Ako ste dobili dve doze, trebali bi da uzmete i treću. Za produženje zaštite od širenja zaraze, ali i od ozbiljne bolesti, potrebne su tri doze

Koje su mere ukinute?


Od srede, dakle, više ne vrede sledeće epidemiološke mere: obavezna kontrola kovid potvrda za sva javna okupljanja u zatvorenom sa više od 50 osoba, sva javna okupljanja u zatvorenom moraju da imaju sedeća mesta, ograničenje javnih okupljanja u zatvorenom na 500 osoba (u sportu 500 osoba po tribini) i najmanje 10 kvadratnih metara prostora po učesniku.

Ukinuto je i zatvaranje restorana i barova u 23.00, ograničenje od osam osoba za stolom u restoranima uz najmanje jedan metar razmaka među stolovima, a javni prostori poput teretana, muzeja, galerija, zabavnih parkova i bazena moraju da osiguraju najmanje 10 kvadratnih metara prostora po posetiocu.