09.02.2022.

18:42

Foto: AP Photo/Mindaugas Kulbis

Planeta

LITVANIJA TRAŽI TRAJNO STACIONIRANJE AMERIČKIH TRUPA U SVOJOJ ZEMLJI! Jedina evropska zemlja koja želi ovakav angažman od Alijanse!

On je to poručio nakon što je pozdravio novu rotaciju međunarodne borbene grupe NATO-a predvođene Nemačkom, koja je u Litvaniji raspoređena 2017. i koja će uskoro uključiti 350 dodatnih nemačkih vojnika kao odgovor na gomilanje ruskih trupa u blizini Ukrajine, prenosi Rojters.

Od 2019. SAD su rasporedile oko 500 vojnika i opreme u Litvaniji, kao dodatni angažman Alijanse u odvraćanju Rusije, a predsednik Nauseda je najavio da će razgovarati s Vašingtonom kako bi se obezbedilo stalno prišutvo ovih snaga.

„Naravno da ćemo razgovarati sa SAD kako bismo bili sigurni da će rotacione američke snage trajno biti u Litvaniji“, rekao je Nauseda na konferenciji za novinare u vojnoj bazi Rukla.

Informer



On je naglasio da bi to bio najbolji podsticaj bezbednosti i odvraćanja koje bi NATO mogao da pruži ne samo Litvaniji već i celom regionu.

Moskva poriče planove za invaziju na Ukrajinu, ali traži velike ustupke od Zapada, a u međuvremenu je rasporedila više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, uključujući Belorusiju, dok su Vašington i Brisel zapretili Rusiji sankcijama ako ugrozi Kijev, a SAD su poslale i 3.000 vojnika u Poljsku i Rumuniju, navodi Rojters.