10.02.2022.

07:00

Foto: AP/Rauters/Fotoilustracija

Planeta

SAVEZ RUSIJE I KINE JE SMRT ZA ZAPAD! Šef diplomatije EU Žozep Borelj digao na noge Evropu, SVET ČEKA OBRAČUN - RAT SE NE MOŽE IZBEĆI!

Nakon što su ruski i kineski predsednici Vladimir Putin i Si Đinping prošle nedelje objavili zajedničku izjavu u kojoj traže da NATO obustavi dalje širenje na istok i pozivaju Zapad da odbaci hladnoratovsku politiku, Borelj je rekao da je savez te dve zemlje veoma opasan.

- Zajednička izjava Rusije i Kine, na koju Zapad nije obratio dovoljno pažnje jer su sve oči uprte u Ukrajinu, mogla bi da predstavlja kamen temeljac velikog saveza dva autoritarna režima - kazao je Borelj.

Suprotstavljeni ciljevi

On u ovom veku predviđa veliku bitku, koja će se odigrati između "demokratija" i "represivnih režima".

- Ta bitka se već vodi, a u ovom veku dogodiće se veliki okršaj - rekao je šef diplomatije EU.

AMERI DIGLI FRKU OKO UKRAJINE, A FLOTU KONCENTRISALI HILJADE KILOMETARA DALEKO! Moskva prati najveću eskadru SAD još od Vjetnama!

Kad je reč o krizi oko Ukrajine, Borelj smatra da cilj Rusije nije da zauzme susednu zemlju, već da izvrši pritisak na Kijev kako bi revidirala bezbednosnu arhitekturu u Evropi.

- Za Rusiju nije važna Ukrajina. Za Rusiju je važna arhitektura bezbednosti u Evropi, arhitektura koju osporava. Oni su zabrinuti za bezbednost i žele da razgovaraju o tome - rekao je Borelj.

Moskva da smiri tenzije oko Ukrajine

Lideri Francuske, Nemačke i Poljske - Emanuel Makron, Olaf Šolc i Andžej Duda, koji su se sastali juče u Berlinu zbog krize oko Ukrajine, pozvali su Rusiju da doprinese smirivanju tenzija.
- Pozivamo Moskvu da otpočne suštinski dijalog o pitanjima evropske bezbednosti i da pomogne u smirivanju situacije u Ukrajini - navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Prema njegovim rečima, Moskva kroz pritisak na Kijev želi da inicira razgovore o nečemu što je za Rusiju važno, a to je širenje NATO.

- Moramo da uzmemo u obzir zabrinutost Rusije i da razgovaramo o tome. Evropska unija, SAD i NATO angažovani su u dijalogu sa Rusijom na različitim nivoima - kazao je Borelj.

Opravdan strah

Analitičari kažu da je aktuelna kriza oko Ukrajine upravo rezultat straha Zapada od moćnog pakta između Kine i Rusije.

- Amerika i NATO pokušavaju različitim pritiscima da što više oslabe Rusiju i Kinu. Kad je reč o Rusiji, to se radi širenjem NATO, a na Kinu se vrši pritisak preko Tajvana i Hongkonga. Međutim, ti dugogodišnji pritisci su samo još više zbližili Moskvu i Peking, te Zapad s pravom ima strah od tog moćnog saveza - objašnjavaju analitičari.

SRBI I SRBIJA PAMTE... KOMŠIĆU, PALI! Član predsedništva BIH, koga ne priznaju ni Hrvati, POSEĆUJE NEPRIZNATO KOSOVO! MOŽE LI PODLIJE?"

Prema njihovim rečima, Borelj je verovatno u pravu kad kaže da će se u ovom veku odigrati odlučujuća bitka između Istoka i Zapada.

- Kina i Rusija su svaka za sebe sve jače, a njihov savez moćniji je od bilo kojeg koji Zapad može da formira. Sukob dve strane već dugo traje, a odlučujuća bitka će se zaista dogoditi u ovom veku - kažu stručnjaci.

EU bi trebalo da poštuje Rusiju i Kinu

Kremlj je juče poručio da EU nema pravo da nijedan režim naziva "autoritarnim", te da bi i prema Rusiji i prema Kini trebalo da se odnosi s poštovanjem.
- EU nema prava da karakteriše Rusiju i Kinu kao "autoritarne". Mi smo velike suverene zemlje sa našim političkim sistemima, sa našim mehanizmima vladavine. Imamo poštovanja prema mehanizmima vladavine drugih država i verujemo da imamo pravo na to da očekujemo sličan stav po pitanju nas - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da Boreljove izjave nisu logične.