10.02.2022.

10:22

Foto: Printskrin Youtube/RT

Planeta

PUTIN DIGAO NIKAD MOĆNIJU SILU, SNIMAK LEDI KRV U ŽILAMA! Su-35, S-400, panciri, 30.000 vojnika - drhte i nebo i zemlja u Belorusiji, NATO SE ODMAH OGLASIO... (VIDEO)

Cilj manevara: vežbanje suzbijanja i odbijanja spoljne agresije u toku odbrambene operacije, kao i suprotstavljanje terorizmu i zaštita interese Savezne države. Očekuje se da će oko 30.000 vojnica učestvovati u vežbama sa Belorusijom.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da na vežbama učestvuju jedinice Istočnog vojnog okruga koje su za kratko vreme prešle 10.000 kilometara, kao i Oružane snage Belorusije. Vojne vežbe se održavaju na pet vojnih poligona u Belorusiji i u određenim delovima republike. Avijacija koristi četiri aerodroma.

Juče je u Belorusiju stigao i načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov koji će oceniti spremnost ruskih jedinica.

Ranije je bilo saopšteno da su u Belorusiju prebačeni sistemi protivvazdušne odbrane S-400 „Triumf“, divizion kompleksa malog dometa „Pancir S“, višenamenski lovci četvrte generacije Su-35 i ofanzivni avioni Su-25SM.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opisao je zajedničke vežbe kao ozbiljne, navodeći da su Rusija i Belorusija "suočene sa pretnjama bez presedana".


Iz NATO-a, međutim, poručuju da zajedničke vežbe označavaju najveće rusko angažovanje u toj bivšoj sovjetskoj državi još od vremena Hladnog rata, a Bela kuća je vežbe nazvala “eskalacionom” akcijom u uslovima tenzija oko Ukrajine.

Rusija je više puta negirala bilo kakve planove za invaziju na Ukrajinu uprkos tome što je, kako tvrdi BBC, na granici okupila više od 100.000 vojnika.