10.02.2022.

12:10

Foto: Reuters/Tanjug/AP

Planeta

TOTALNI RASPAD NA SASTANKU LAVROVA I ŠEFICE BRITANSKE DIPLOMATIJE! Fijasko u Moskvi, London ili je gluv, ili... Svi citiraju Lavrova, ovako nešto nikad nije izjavio (FOTO)

Lavrov je na konferenciji za štampu okarakterisao sastanak sa britanskom koleginicom kao razgovor nemog sa gluvim.

"Iskreno, razočaran sam što je ispao razgovor nemog sa gluvim. Čini se da slušamo, ali ne čujemo", rekao je ruski ministar.

Za Moskvu je nejasna zabrinutost Zapada povodom vojnih vežbi i pomeranja ruskih snaga na sopstvenoj teritoriji.

"Mi ne želimo nikome da pretimo, pogledajte izjave, nigde nije bilo ni jedne pretnje. Nama prete", podsetio je on.

Prema rečima Lavrova, Rusija i Velika Britanija različito tumače Minske sporazume. Kako je naveo, "našim zapadnim kolegama je Zelenski, izgleda potreban kao instrument, kako bi Rusiju izbacivali iz ravnoteže".

Britanska ministarka je, sa svoje strane, istakla da Rusija ima izbor ili da sarađuje sa NATO-om ili da nastavi sa povećanjem broja svojih trupa na granici sa Ukrajinom.

Informer

Liz Tras u Moskvi

„Smatram da Rusija ima jasan izbor: Rusija može ići diplomatskim putem, sarađivati sa NATO-om kako bi osigurala evropsku bezbednost ili da nastavi put koji mi vidimo – povećanje broja snaga na grancii sa Ukrajinom, što predstavlja pretnju“, rekla je Trasova.

Ona je upozorila danas Rusiju da bi potencijalna ruska invazija na Ukrajinu bila pogubna za Rusiju, Ukrajinu i Evropu, i da bi prouzrokovala ogromne troškove. Naglasil je da je NATO jasno stavio do znanja da bi svaki upad u Ukrajinu imao ogromne posledice i ozbiljne troškove.

Ona je ponovila da "Severni tok 2" neće biti pušten u rad u slučaju "invazije" Rusije na Ukrajinu.