11.02.2022.

21:36

Foto:

Planeta

NATO HITNO ZASEDAO! Bajden okupio lidere Alijanse da vide šta im je činiti, sve je izvesnije - KREĆE NAPAD!?

Sastanak nije bio uvršten u predsednikov zvanični dnevni red, koji je sinoć objavljen, navodi mreža, koja kaže da to ukazuje da je možda dogovoren u poslednjem trenutku, što je neobično za poziv koji uključuje mnoge svetske lidere.

Zapad tvrdi da Rusija već mesecima jača svoje vojno prisustvo na ukrajinskoj granici i ukazuje na gomilanje više od 100.000 ruskih vojnika, izjave koje nije potvrdila Moskva, koja kategorički demantuje tvrdnje Vašingtona i Kijeva da spremaju invaziju na njenog zapadnog suseda.

Moskva odgovara na optužbe Zapada da ima pravo da se kreće i mobiliše svoje snage unutar svojih granica kako želi i potpuno odbacuje mešanje u njene privatne stvari, posebno u vojne. Istovremeno, Rusija ne poriče svoje strahove od agresivnih vojnih poteza NATO-a i njegovih partnera u regionu Istočne Evrope.

Ranije je predsednik Vladimir Putin rekao da je za SAD Ukrajina samo oruđe za postizanje cilja obuzdavanja Rusije i uvlačenja u "oružani sukob".

Informer

Juče je američki predsednik Džo Bajden upozorio američke građane u Ukrajini da ostanu i odmah odu, dodajući: "Slanje američkih snaga u evakuaciju bi bio svetski rat, to nije isto što i suočavanje sa terorističkom organizacijom. Mi imamo posla sa jednom od najvećih armija u svetu (misleći na rusku vojsku). Situacija je sasvim drugačija".

- Na dnevnom redu su bili najhitniji problemi evropske bezbednosti i interakcija između vojnih vlasti dve zemlje - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane nakon što se ministar Sergej Šojgu u petak sastao sa britanskim kolegom Benom Volasom.

Šojgu je napomenuo da se vojno-politička situacija u Evropi značajno pogoršala zbog eskalacije tenzija oko Ukrajine i vojnog prisustva NATO-a u blizini Rusije, što zahteva hitne mere za obezbeđivanje bezbednosnih garancija Rusiji, prenosi Sputnik Arabic.