12.02.2022.

17:33

Foto:

Planeta

BEŠUMNI MORSKI LOVAC ŠPIJUNIRAO RUSKU FLOTU - "ODMAH IZRONITE"! Ovako je otkrivena DUBINSKA BOMBA, tenzije u Pacifiku rastu...

Naime, kako je u svom saopštenju objavilo ovo ministarstvo američka nuklearna podmornica klase Virdžinija, koja nosi krstareće rakete otkrivena je u subotu 12. februara 10.40 po moskovskom vremenu.

Kao je saopšteno njenoj posadi je upućena poruka na ruskom i engleskom jeziku sledeće sadržine: "Vi ste u teritorijalnim vodama Rusije. Odmah izronite!" - ali američka podmornica je u prvi mah ignorisala ovaj zahtev.

"U skladu sa smernicama za zaštitu podvodne granice, posada ruske fregate „Maršal Šapošnjikov“ klase Udaloj, koja je namenjena za protivpodmorničku borbu , a ko je koristila „odgovarajuća sredstva“, navodi rusko ministarstvo.

Nije saopšteno da li su to bile dubinske bombe ili neko drugo sredstvo?

Osim što je navedeno da podmornica koristila sredstva radarske i akusitčne kontrole, kako bi izbegla da postane cilj i da je zatim pod punim pogonom napustila teritorijalne vode Rusije.

Podaci o nuklearnim podmornicama klase Virdžinija

Nuklearne podmornice klase Virdžinija imaju deplasman od 7.800 tona, dugačke su 115 metara i široke 10 metara, podvodna brzina 46 km na čas. Maksimalna brzina podmornica je 25 čvorova, a mogu zaroniti do dubine od 250 metara. Podmornica ima 134 člana posade, od kojih su 14 oficiri. Naoružani su raketama tomahavk i sa 28 torpeda Mark MK 48 i robotizovanim autonomnim podvodnim plovilima

Podmornice klase Virdžinija (SSN-774) su prva klasa američkih podmornica dizajniranih za okeanske i obalne operacije. Planirane su da zamene starije nuklearne podmornice klase Los Anđeles. Pri projektovanju klase Virdžinija obilato su korišćeni računari

Trenutno se u operativnoj upotrebi nalazi ukupno 28 podmornica dok je njih 10 naručeno i u toku je njihova gradnja. Prva podmornica ove klase u operativnu upotrebu je ušla 23. oktobra 2004. godine.