13.02.2022.

11:41

Foto: Printscreen/Google maps/Informer/Ilustracija

Planeta

Liz Tras POKAZALA VELIKO I SRAMOTNO NEZNANJE! Britanska glupost - Rostov i Voronjež su u Ukrajini?!

Ona je na sastanku sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim u Moskvi u četvrtak izjavila da Britanija nikad neće priznati Voronješku i Rostovsku oblast kao deo Rusije. Tek nakon intervencije britanske ambasadorke da su u pitanju oblasti koje se nalaze u Rusiji, Trasova je bila primorana da se povuče. 


Prema navodima izvora iz Kremlja, tokom razgovora sa Lavrovim Trasova je zahtevala da Moskva povuče svoje snage sa granice sa Ukrajinom. Ruski diplomata joj je na to odgovorio da ruska vojska ima pravo da bude stacionirana na teritoriji svoje zemlje gde god hoće.

Međutim, Trasova nije odustajala, te ju je Lavrov pitao da li Britanija priznaje ruski suverenitet nad Rostovom i Voronježom, u kojima se nalaze jake ruske snage.


- Posle minuta razmišljanja, Trasova je rekla da Britanija nikad neće priznati ruski suverenitet nad tim regionima - ispričao je izvor iz Kremlja.


Nakon što joj je ambasadorka Britanije u Moskvi Debora Bronert objasnila da su u pitanju zaista dva ruska regiona, Trasova je rekla da je mislila da je Lavrov pita za dva ukrajinska regiona Donjeck i Lugansk.


Ovo, inače, nije prvi gaf koji je Trasova napravila zbog neznanja geografije. Početkom ovog meseca na BBC-ju je izjavila da će Britanija pomoći njenim "baltičkim saveznicima duž Crnog mora".