13.02.2022.

14:25

Foto:

Planeta

POLARNI MEDVEDI PRONAŠLI DOM NA NEVEROVATNOM MESTU! Biznismen iz Rusije zabeležio zapanjujući prizor

U okviru njegove ekspedicije, promatrao je i fotografisao polarne medvede u rezervatu prirode koji je priznala i agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), a nalazi se na ostrvu Vrangel na Čukotki, ruskom Arktiku.

On je tokom putovanja pronašao grupu medveda u napuštenoj meteorološkoj stanici koji su tada postali akuelni zato što su Dmitrijeve zapanjujuće fotografije naširoko deljene na društvenim mrežama. BBC ruski servis je razgovarao sa Dmitrijem o susretu sa medvedima koji mu je već doneo nagradu za najbolju fotografiju divljih životinja u Rusiji.

- U prošlosti sam fotografisao polarne medvede na različitim mestima, ali nisam bio zadovoljan rezultatom.Stoga smo moj tim i ja otišli ​na Čukotku kako bismo napravili fotografije visokog kvaliteta - objašnjava Dmitri.

Dom rezervata prirode na ostrvu Vrangel u kome se nalazi najveća koncentracija jazbina za ženke polarnog medveda na svetu.Naučnici kažu da se i do 500 trudnih ženki svake godine povuče u ove jazbine kako bi na svet donelo nove mladunce.

Nadolazeća oluja

Dmitri i njegovi prijatelji krenuli su na put u Anadir, administrativnu prestonicu Čukotke - najistočnijeg autonomnog okruga Ruske Federacije. Posle dužeg procesa pripreme, iznajmili su jedrilicu kojom su želeli da pređu neverovatnih 2.000 kilometara. Ali u međuvremenu je stigla vest o nadolazećoj oluji, te su odlučili da se usidre na malom ostrvu Koljučin i nađu sklonište.

Ovde se nalazila napuštena meteorološka stanica, gde je Dmitri upoznao krznene meštane.


Primetili smo da se nešto pomera ispred prozora stanice. Izvadili smo dvogled i ugledali polarne medvede - priseća se on.

Dmitri je bio opčinjen prizorom masivnih stvorenja koja su ležerno gledala kroz prozor napuštene zgrade.