16.02.2022.

17:30

Foto: Pixabay

Planeta

(VIDEO) MALI ZELENI, RUSI, MAJKA PRIRODA?! ŠTA JE IZAZVALO OGROMNI I MISTERIOZNI CUNAMI! Ko je i kako razbio tektonsku ploču u dužini od 200 km?!

Podsetimo, 12. avgusta 2021. ogroman cunami izbio je na severnom Atlantiku, Pacifiku i Indijskom oceanu. (Bio je to prvi put da je cunami zabeležen u tri različita okeana od katastrofalnog potresa u Indijskom okeanu 2004.)

Tada su naučnici mislili da ga je izazvao potres jačine 7,5 stepeni po Richteru otkriven u blizini ostrva Južni Sandwich (britanski prekomorski teritorij u južnom Atlantskom okeanu).

Ipak, ono što je bunilo jeste to što je navodni epicentar potresa bio 47 km ispod okeanskog dna, što je previše duboko da bi izazvalo cunami, ali i činjenica da je tektonska ploče koje je iznedrila potres pukla  gotovo 400 km, što je trebalo izazvati mnogo jači potres.

- Treći je događaj poseban jer je bio ogroman i tih. U podacima za praćenje potresa, koje obično gledamo, bio je gotovo nevidljiv - kaže Zhe Jia, seizmolog s Kalifornijskog instituta za tehnologiju (Pasadena, SAD).

Istraživači kažu da je potres ostao skriven jer je bio hibrid dveiju vrsta okeanskih potresa, tipa "duboke rupture" koji je rezultat iznenadnog klizanja ploča i "sporog cunamigenog klizanja" nastalog mnogo sporijim mlevenjem jedne ploče o drugu, što ponekad može trajati i nedeljama.