17.02.2022.

21:08

Foto: Informer/Fotomontaža

Planeta

ZAPAD MOLI RUSIJU DA NE PRIZNA DNR I LNR, A "USLUŽNO PREDLAŽE" VOJNE SCENARIJE! Cilj je samo jedan, zavrnuti Moskvu, samo ni Putin nije "veverica"!

- Upozoravamo da bi takav korak mogao dovesti do dodatnog narušavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine i direktno bi narušio duh i slovo Minskih sporazuma - nalazi se u zajedničkom sapštenju šest evropskih država koje je objavio predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivera nakon sednice Saveta bezbednosti UN o realizaciji Minskih sporazuma.

Zamenik šefa diplomatije Rusije Sergej Verišinjin nazvao je navedeno saopštenje nepotrebnim spekulacijama.

- Radi se o apelu poslanika Državne dume. Zato se treba skoncentrisati na realizaciju Minskih sporazuma, a ne na spekulacije - rekao je Verešinjin, napominjući da se "radi o predlogu da se ovo pitanje razmotri, iako sama njegova formulacija odražava raspoloženje u ruskom društvu, Donbasu".

SRBIJO, AKO SI IMALA DILEMU, SADA JE SVE JASNO! Eskobar: Svrha dijaloga Beograda i Prištine je da se sve okrene u smeru Kosova... Rusija i Kina su maligne na Balkanu!

Po njegovim rečima, važno je da se izbegavaju pitanja koja mogu postati predmet spora u SB UN, „inače ćemo reagovati na svaku odluku bilo kog parlamenta u svetu".

Neke države „uslužno predlažu" Rusiji vojne scenarije za napad na Ukrajinu, međutim, to su samo reči koje imaju za cilj da se razvodne pregovori o bezbednosnim garancijama Rusije, istakao je Verešinjin.

- To je uradio i američki državni sekretar (Entoni Blinken), koji je nabrojao određene provokacije kao izgovore za napad na Ukrajinu - rekao je on.

AMERI, ŠTA ĆETE SADA?! RUSIJA JASNA, SVE TRUPE IZ CENTRALNE I ISTOČNE EVROPE MORAJU DA IDU! Moskva odgovorila u osam tačaka - SAD ove ne mogu ispuniti?!

- Cilj je očigledan: postoji želja da se razvodne razgovori o dugoročnim pravno obavezujućim garancijama bezbednosti naše zemlje...Spremni smo za ozbiljan dijalog, a ne za imitaciju dijaloga - zaključio je Verešinjin.

Podsetimo, prošle nedelje je Držabna duma usvojila rezolucijom kojom se predlaže predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da prizna samoproglkašene Donjecku i Lugansku narodnu republiku.