18.02.2022.

19:28

Foto:

Planeta

ISPRAVKA: Putin prisustvuje manevrima snaga za strateško obuzdavanje

Ruski predsednik Vladimir Putin će u trenutku najnapetijih odnosa njegove zemlje i Zapada u poslednjih nekoliko decenija sutra prisustvovati manevrima snaga za strateško obuzdavanje uz lansiranje balističkih i krstarećih raketa.

To je indirektno potvrdio i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je potvrdio i predsednikovo prisustvo na vežbama, istakavši kako će on sedeti u kontrolnoj sobi. 

U vežbama će, kako je najavljeno, učestvovati jedinice Vazdušno-kosmičkih snaga, Južnog vojnog okruga, raketne jedinice strateške namene, Severna i Crnomorska flota.

Peskov je ponovio da su svi manevri na teritoriji Rusije transparentni.

- Odvija se čitav niz vežbi i kao što vidite da su to transparentne aktivnosti, potpuno razumljive za stručnjake drugih država i zbog toga oni ne treba da izazivaju zabrinutost ni kod koga - naglasio je Peskov, prenosi Sputnjik. 

Inače, Putin se danas u Moskvi sastao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom sa kojim je jedna od glavnih tema bila kriza u Ukrajini. Prema Putinovim rečima, situacija u Donbasu se rapidno pogoršava. 

- Sve što Kijev treba da uradi jeste da sedne za sto sa predstavnicima DNR i LNR i usaglasi političke, ekonomske i humanitarne mere za prekid konflikta - poručio je ruski predsednik i naglasio kako Kijev ne sprovodi Minske sporazume i zapravo sabotira implementaciju dogovora. 

- Proces rešavanja problema i dalje tapka u mestu, uprkos svim našim naporima i kontaktima na nivou savetnika lidera zemalja normandijskog formata, naših konsultacija sa partnerima o tome. Kijev ne ispunjava Minske sporazume i, konkretno, kategorički odbija direktan dijalog sa Donjeckom i Luganskom, u suštini sabotira realizaciju sporazuma o izmenama Ustava, posebnom statusu Donbasa, lokalnim izborima i amnestiji - o svim ključnim pitanjima Minskih sporazuma - konstatovao je ruski lider.

Informer

Takođe je dodao da nije obraćao pažnju na brojne dezinformacije o ruskoj „invaziji“ na Ukrajinu.

Podsetimo, gotovo istovremeno s njegovim sastankom s Lukašenkom na istoku Ukrajine je počela evakuacija stanovnika, koju su započeli predstavnici Donjecke Narodne Republike. Zbog takve situacije ponovo je nastala panika da je mir i te kako ugrožen, a da bi u potencijalni sukob mogao da poprimi svetske razmere.