19.02.2022.

09:23

Foto: Reuters

Planeta

VAŽNO SAOPŠTENJE UKRAJINSKE VOJSKE! 12 kršenja prekida vatre na istoku zemlje!

U saopštenju ukrajinske vojske objavljenom na zvaničkoj Fejsbuk stranici, navodi se da su "separatisti otvorili vatru na više od 20 naselja, koristeći tešku artiljeriju koja je zabranjena sporazumima iz Minska".

Incidenti i granatiranja preko linije koja razdvaja vladine i proruske snage naglo su porasli ove nedelje, što je ukrajinska vlada nazvala provokacijama. Vlada u Kijevu demantovala je najave Moskve da bi Kijev mogao da pokrene ofanzivu na istoku Ukrajine.

U međuvremenu, na Telegram kanalu Centra za koordinaciju i kontrolu prekida vatre na istoku Ukrajine danas je objavljeno da su Ukrajinske oružane snage prekršile dogovor o prekidu vatre u oblasti samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) 31 put u poslednja 24 sata.

Informer



U saopštenju se ne navodi se da li je i koliko bilo žrtava ili povređenih, ali prema objavljenim informacijama ukrajinske snage su koristile minobacače kalibra 82 mm i 120 mm, SPG-9 protivtenkovske raketne lansere i ručne bacače RPG-7 i AGS-17, teške miotraljeze i artiljerijska oruđa kalibra 122 mm, prenela je ranije agencija TAS S.

Samoproglašena Donjecka Narodna Republika (DNR) saopštila je danas da je u ukrajinskom granatiranju oštećena i važna stanica za vodosnabdevanje.