23.02.2022.

20:35

Foto:

Planeta

NAREDBA STIGLA SA VRHA! Sankcije za SEVERNI TOK 2!

Berlin je u utorak saopštio da će zaustaviti gasovod tečnog prirodnog gasa Severni tok 2, koji bi gas iz Rusije u Zapadnu Evropu dovodio preko Nemačke, kao odgovor na priznanje Moskve Donjecke i Luganske Narodne Republike u Donbasu dan ranije.

- Danas sam uputio svojoj administraciji da uvede sankcije Severnom toku 2 AG i njegovim korporativnim službenicima - rekao je Bajden u saopštenju za javnost u sredu.

- Ovi koraci su još jedan deo naše početne tranše sankcija kao odgovor na ruske akcije u Ukrajini. Kao što sam jasno rekao, nećemo oklevati da preduzmemo dalje korake ako Rusija nastavi da eskalira.


Ostali delovi ove "prve tranše" sankcija uključivali su zabranu trgovine ruskim suverenim dugom i sankcije protiv dve ruske državne razvojne banke.

Odluka da se sankcioniše Severni tok 2 je poništavanje odricanja od Bajdena izdatog prošle godine, koje je blokiralo predstojeće sankcije i razbesnelo američke republikance koji se protive gasovodu. Američki senator Ted Kruz (R-TKS), koji je blokirao napredak u odobravanju Bajdenovih diplomatskih kandidata u znak protesta zbog predsednikovog odricanja, pozdravio je njegovo poništavanje.

- Predsednik Bajden je danas doneo ispravnu odluku. Dozvoljavajući Putinovom Severnom toku 2 da dođe na mrežu, stvorilo bi višestruke, kaskadne i akutne bezbednosne krize za Sjedinjene Države i naše evropske saveznike za generacije koje dolaze - rekao je Kruz u saopštenju za javnost od srede.

Današnje saopštenje je ključno za sprečavanje ovakvih scenarija.