25.02.2022.

23:20

Foto: Printscreen/NASA

Planeta

(VIDEO) VIŠE NEMA PRIČE, NAUČNICI PRONAŠLI VANZEMALJCE - I TO U SVEMIRSKOJ STANICI! Pomoćiće nam da kolonizujemo Mars!

Na međunarodnoj svemirskoj stanici ovo otkriće bi moglo pomoći da kao čovečanstvo stignemo do Marsa. Naučnici NASA-e su izneli šokantnu tvrdnju nakon što su otkrili tri “prethodno neotkrivene” vrste bakterija koje su “sposobne da se kreću“.

Tri različite genetske varijante pronađene su na odvojenim lokacijama na ISS-u, uključujući specijalnu komoru za rast biljaka u kojoj istraživači pokušavaju da uzgajaju useve u uslovima nulte gravitacije prenosi Mirror.

Metilobakterije, koje su u obliku štapa, mogle bi da pomognu u konačnoj kolonizaciji Marsa, prema studiji NASA objavljenoj u naučnom časopisu Frontiers In Microbiology.

Otkriće se smatra toliko važnim da Boffins sada žele da prošire stanicu kako bi uključili novu biološku laboratoriju za prikupljanje, obradu i analizu mikroba u svemiru bez potrebe da ih šalju nazad na Zemlju.

Naučnici su najmanje šest godina ispitivali letelicu – lansiranu 1998. godine, kojom upravlja pet međunarodnih svemirskih agencija i kojom upravljaju posada od sedam astronauta koja se smenjuju – radi prisustva mikroorganizama.

Naučnici NASA-e dr Nitin Kumar Sing i dr Kasturi Venkatesvaran rekli su da bi novopronađeni sojevi mogli promeniti igru u budućnosti svemirskih useva. Rekli su da je neophodno pronaći nove bakterije koje pomažu u rastu biljaka u stresnim uslovima na ekstremnim mestima sa oskudnim resursima.

U međuvremenu, NASA razmatra da li da uništi  Međunarodnu svemirsku stanicu tako što će je srušiti u okean u narednih deset godina.