25.02.2022.

22:47

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Bela kuća! Direktne sankcije Putinu i Lavrovu (VIDEO)

Sekretar za štampu Bele kuće, Džen Psaki, tokom svog dnevnog obraćanja medijima rekla je da će više detalja biti dostupno "kasnije popodne".

"Nakon telefonskog razgovora koji je predsednik Bajden vodio sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen iu skladu sa odlukom naših evropskih saveznika, Sjedinjene Države će im se pridružiti u sankcionisanju predsednika Putina i ministra spoljnih poslova Lavrova i članova ruskog tima za nacionalnu bezbednost “, rekla je Psaki novinarima.

Džen Psaki je rekla da koordinirana odluka EU i SAD o uvođenju direktnih sankcija Vladimiru Putinu šalje „jasnu poruku o snazi opozicije akcijama” ruskog predsednika.

Upitana o pozivima da se Rusiji zabrani pristup međunarodnom platnom sistemu Svift, Psaki je rekla: "Nikada to, naravno, nismo skinuli sa stola, i sigurno to danas neću skinuti sa stola".

Sekretarka za štampu Bele kuće je takođe upozorila da će SAD i njeni saveznici reagovati još oštrije ako ruske snage budu gađale izabrane zvaničnike Ukrajine, posebno predsednika Vladimira Zelenskog.

"Očigledno je da bi napad na šefa države bio značajan, užasan čin ruskog rukovodstva“, rekla je Psaki.

Džen Psaki je rekla da je Džo Bajden prošlog dana doneo odluku o uvođenju sankcija Vladimiru Putinu i ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu.

"Ta odluka je doneta u poslednja 24 sata iu partnerstvu sa našim evropskim kolegama“, rekla je sekretarka za štampu Bele kuće.

Bajden je juče najavio drugu rundu sankcija Rusiji, ali je kritikovan što u taj paket nije uključio direktne sankcije Putinu.

Upitana da li bi sankcije Putinu uključivale zabranu putovanja, Psaki je odgovorila: "Verujem da bi to bio deo američke komponente".

Pres-sekretarka je nagovestila da će Bajdenova administracija kasnije popodne objaviti više detalja o sankcijama Putinu, Lavrovu i ruskim zvaničnicima nacionalne bezbednosti.