03.03.2022.

12:53

Foto:

Planeta

OBJAVILI PISMO, TVRDE da je DODIK preko Rusije pisao Guterešu da je BiH neutralna!

Sarajevski portal Klix.ba objavio je danas pismo za koje tvrdi da je u ime srpskog člana Predsedništva Bosne i Hercegovine generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterresu uputio ruski ambasador u UN-u Vasilj Nebenzija, a u kojem se ističe da je "BiH neutralna po pitanju sukoba u Ukrajini".

Sarajevski portal navodi da se u pismu kaže da "podržavajući u potpunosti sve sporazume koji se odnose na hitan prekid nasilja i ratnih dejstava između Ukrajine i Rusije, Bosna i Hercegovina, koja je stradala u svim ratovima tokom cijelog 20. veka, a posebno tokom posljednjeg, ne treba da birati stranu".

- Bosna i Hercegovina treba da bude nepristrasna i neutralna i da ne podržava bilo koju stranu u ovom sukobu, već da da podršku miru i mirovnom rešenju u ovoj situaciji -citira Klix.ba navode iz pisma za koje tvrdi da ga je napisao Dodik.

U pismu Dodik, prema sarajevskom portalu, ističe i da je izjava ambasadora BiH u UN-u Svena Alkalaja da će BiH biti susponzor američko-albanske rezolucije kojom se osuđuju akcije Rusije prema Ukrajini "lični, jednostrani i neautorizovani potez".

Informer

Tekst potpisa


Dalje navodi da svi nacionalni, pa čak i međunarodni akteri, moraju biti svjesni ove činjenice i delovati odgovorno zarad stabilnosti i mira, ne samo u istočnoj Ukrajini, nego i u Bosni i Heregovini.

- Ako dogovor izostane i ovakva pisma se zanemare, onda imamo situaciju nezakonitih predstavljanja, zasnovanih na lažnom pretvaranju isključivo u cilju širenja dezinformacija koje ne odražavaju stvarno stanje u BiH - navodi se u dokumentu. Upozorava se i da "svaki potez međunarodne zajednice, koji ne poštuje pomenutu činjenicu o unutrašnjoj strukturi vlasti u BiH, predstavlja rizik za stabilnost, bezbednost i mir Bosne i Hercegovine".

-U tom smislu, ljubazno molim vašu ekselenciju da kao predsednik UN obezbedite da sva relevantna tela u sistemu Svetske organizacije budu obaveštena o odsustvu ovlašćenja kojima je uobičajeno dozvoljeno bilo kojem zvaničniku da govori u ime svoje zemlje, ali ne i Svenu Alkalaju, koji stalno i iznova zloupotrebljava položaj da bi ugrozio proces pomirenja i do sada postignute reforme u Bosni i Hercegovini - napisao je Dodik, tvrdi Klix.ba.

BONUS VIDEO: