09.03.2022.

08:52

Foto: Reuters

Planeta

ZAHAROVA PROZIVA VAŠINGTON: Podaci o prisustvu američkih BIOLABORATORIJA u Ukrajini menjaju sliku o UMEŠANOSTI SAD!

- Operacija Rusije na demilitarizaciji Ukrajine počela je hitno. Ako je 24. februara Ministarstvo zdravlja Ukrajine već poslalo odgovarajuća uputstva biološkim laboratorijama širom Ukrajine, to znači da je plan za vanredne situacije bio uključen, da je počeo da se primenjuje. Kakve su to laboratorije koje je trebalo pokrenuti za uništavanje materijala sa kojima su radili u slučaju nužde? Vrlo je jednostavno. To su upravo punktovi američkih, vojnih eksperimenata u biološkoj oblasti - rekla je ona za radio Sputnjik.

Podaci o američkim biolaboratorijama u Ukrajini dokazuju činjenicu kriminalne aktivnosti Amerike u toj zemlji, naglasila je diplomata.

Pretnja našoj zemlji 

Prema rečima Zaharove, „to u potpunosti menja sliku o umešanosti Sjedinjenih Američkih Država u sudbinu Ukrajine“. Kako kaže, „to nije samo instrument uticaja, nije samo instrument obuzdavanja, već je instrument direktne pretnje našoj zemlji“.


- Ako se aktivnost biolaboratorija u Ukrajini sada ne zaustavi, onda će sve to postati nekontrolisano i bilo bi van kontrole i potčinjeno isključivo onim snagama, ekstremističkim, koji, u principu više nisu slušali ni sebe, da ne spominjem bilo koga drugog - konstatovala je.
Ranije je portparol ruskog Ministarstva odbrane, general-major Igor Konašenkov izjavio da dokumenti koje je ruska strana dobila od zaposlenih u ukrajinskim biološkim laboratorijama, potvrđuju da su se komponente biološkog oružja razvijale u Ukrajini u neposrednoj blizini Rusije.
 

Kriminalne aktivnosti

Sjedinjene Američke Države čine sve kako bi sprečile da ovi materijali dospeju u ruke Rusije, upozorila je Zaharova, dodajući da je reč o materijalima koji dokazuju nezakonite i kriminalne aktivnosti SAD na teritoriji Ukrajine.

Načelnik za radioaktivnu, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov rekao je da su rad laboratorija u Ukrajini finansirale SAD da su i u njih uložile više od 200 miliona dolara. Kako je naveo, rad tih laboratorija je doveo do stopostotnog rasta broja obolelih od malih boginja.


Sa svoje strane, zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila je u utorak da u Ukrajini postoje objekti za biološka istraživanja, kao i da Kijev i Vašington rade na prikupljanju tih materijala kako ne bi došli u ruke ruskih snaga.

BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.