09.03.2022.

12:12

Foto: Tanjug

Planeta

NOVI PAKET ZAKONA omogućuje novu fazu AMNESTIJE KAPITALA u Rusiji!

Putin je potpisao i niz drugih zakona koji svi omogućavaju novu „amnestiju kapitala“, osmišljenu sa ciljem da podstakne ljude da vraćaju novac ili finansijske instrumente u Rusiju, bez suočavanja sa porezima ili drugim nametima, prenela je RIA.

Predsednik Rusije juče je potpisao dekret o primeni specijalnih ekonomskih mera u oblasti spoljne ekonomske delatnosti kako bi se osigurala bezbednost države.

On je naložio da se do 31. decembra uvede zabrana izvoza i uvoza iz Rusije proizvoda i sirovina čiji će spisak utvrditi vlada, kao odgovor na sankcije Zapada prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

Osnovni zakon predviđa četvrtu fazu dobrovoljnog prijavljivanja imovine i bankovnih računa, davanje zakonskih garancija za sigurnost kapitala i imovine pojedinaca, zaštitu njihovih imovinskih interesa. Izjava se može predati od 14. marta 2022. do 28. februara 2023. godine

Parametrima koji su primenjeni tokom treće etape dodaje se i mogućnost deklarisanja gotovine, kao i ne samo hartija od vrednosti, već i druge finansijske imovine.

Tako se, pored akcija ili obveznica, dodaje i mogućnost legalizacije, na primer, derivativnih finansijskih instrumenata: fjučers ugovora, opcionih ugovora i drugih, objasnio je ruski premijer Mihail Mišustin na sednici kabineta 2. marta.

Time će, istakao je on, vlada pomoći preduzećima da zaštite svoju imovinu pred naglim porastom političkog pritiska u inostranstvu, gde je najavljena hajka na rusku imovinu. Ruski ministar finansija Anton Siluanov rekao je krajem februara da će nova amnestija kapitala biti ambicioznija nego 2015, 2018. i 2019. godine.
 

BONUS VIDEO:

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE.