09.03.2022.

17:40

Foto: Tanjug/AP

Planeta

PUTIN "SAKRIO" RUSKU VOJSKU U TAKOZVANOJ "ZABORAVLJENOJ DRŽAVI"? Ukrajini preti velika opasnost sa mesta sa kog niko ne očekuje, gde je deo ruske armije nastanjen!

Transnistrija, Transdnjestrija, Transdnjestar, Transdnjestrovlje, Zadnjestrovlje - zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika je nepriznata, faktički nezavisna država koja se otcepila od Moldavije. Faktički je nezavisna od 2. septembra 1990. godine.

Stanovništvo čini 520.700 ljudi, pretežno slovenskog, romanskog i turkijskog porekla. Službeni jezici po ustavu PMR su: moldavski (ćirilica), ruski i ukrajinski. Glavni grad je Tiraspolj sa 135.700 stanovnika.

Ovu oblast u današnjoj Moldaviji mnogi zovu “Zaboravljena država”, jer je niko u celom svetu, za sada, još nije priznao. Međutim, od kako je počeo sukob u Ukrajini, ova oblast bi mogla predstavljati veliku prednost za samu teritoriju, jer su mnogi zaboravili takođe da na ovoj teritoriji od 1991. godine borave ruske vojne jedinice. Ovo znači da Ukrajini u svakom trenutku, dok bude trajala ofanziva Rusije na nju, preti opasnost i sa zapadnog dela upravo sa prostora Pridnjestrovske Moldavske Republike gde je jedan deo ruske armije nastanjen.

Neko vreme je u Rusiji i Ukrajini bio aktuelan predlog o priznanju Pridnjestrovske Moldavske Republike, ali su ga vlade obe države odbacile, budući da bi to moglo dovesti do gubitka političkog uticaja koji Rusija i danas ima u Moldaviji i ujedinjenja Moldavije i Rumunije. Ukrajina i Rusija se smatraju zaslužnima za postignuto primirje između PMR i Moldavije, mada Savet Evrope na ovo područje gleda kao na područje „zamrznutog konflikta“ koji bi lako opet mogao postati aktuelan.

Informer

Prema mišljenju Moldavije, postojanje PMR-a zavisi u velikoj meri od prisustva ruske vojske. Na sastanku OEBS-a u Istanbulu 1999. Rusija se obavezala povući svoje snage s tog područja. Uprkos tome, u Pridnjestrovlju i dalje boravi ruska vojska u sklopu koje se nalaze mirovne jedinice. Problem prisustva ruske vojske u Pridnjestrovlju je glavni kamen spoticanja Rusije i OEBS-a. Pridnjestrovska Moldavska Republika ne drži samo vlast na desnoj obali Dnjestra, već i u njen sastav spada i grad Bender (moldavski:Tighina) na levoj obali reke.

Situaciju u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u blogu na našem portalu klikom OVDE!

Bonus video: