11.03.2022.

12:40

Foto:

Planeta

OGLASIO SE NAJBOGATIJI RUSKI MAGNAT, IMA SAMO JEDNU PORUKU ZA PUTINA!

Potanjin, najveći akcionar Norilskog nikla, najvećeg svetskog proizvođača paladijuma i rafinisanog nikla, rekao je da Rusija treba da odgovori pragmatizmom na svoje isključenje iz čitavih delova globalne ekonomije.

"Ne treba da pokušavamo da ’zalupimo vrata‘, već da se trudimo da očuvamo ekonomsku poziciju Rusije na tržištima koja smo toliko dugo negovali", rekao je Potanjin (61) u aplikaciji za razmenu poruka Telegram. Potanin je rekao da bi konfiskacija imovine kompanijama koje su napustile Rusiju stavila zemlju na hladno za investitore decenijama.

"To bi nas vratilo 100 godina unazad u 1917, a posledice – globalni nedostatak poverenja investitora u Rusiju – osećali bismo mnogo decenija", rekao je Potanjin.

Informer

Rojters

Upozorio je da neke zemlje koriste sankcije kao instrument za istiskivanje konkurencije pa odluke Moskve moraju biti mudre i promišljene.

"Vidimo da je uvođenje sankcija pogodilo i zapadne ekonomije. Zato moramo biti mudriji i izbeći scenario u kojem bi naše sankcije pogodile nas same", rekao je Potanjin.

Pozvao je i na ukidanje ograničenja na devizna plaćanja kuponskih kamata na ruski spoljni dug, koji po njegovim rečima iznosi ukupno 480 milijardi dolara, jer bi neplaćanje kamata moglo aktivirati zahteve za isplatom pune glavnice, objašnjava.

"To u važi za velika državna preduzeća”, rekao je Potanjin. Rusija je u nedelju saopštila da će isplate po državnim obveznicama zavisiti od sankcija.

Norilsk Nikel je najveći proizvođač paladijuma i visokokvalitetnog nikla u svetu, a zauzima važno mesto i u proizvodnji platine i bakra i proizvodi i kobalt, rodijum, srebro, zlato, iridijum...

Kompanija nije obuhvaćena sankcijama, a na ruku joj ide i snažan rast cena nikla na svetskim tržištima koji se koristi za proizvodnju baterija za električne automobile i nerđajućeg čelika.

BONUS VIDEO: