11.03.2022.

18:31

Foto: AP/Photo

Planeta

I, ČIJI DRON JE PAO U HRVATSKU?! Rusija tvrdi da takve ne koristi od 1991. godine! Ukrajina negira da je njihov, NATO: Pratili smo ga! (FOTO)

Nakon gromoglasne tišine zvaničnika zemalja čijim nebom je misteriozni dron krstario pre nego što se srušio u Zagrebu, krenule su "stidljive" potvrde da je letelica ipak detektovana ali bez objašnjenja zašto niko nije reagovao.

Rusija

Tako Ruska strana, konkretno ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj, poručuje da bi odgovori morali da se potraže na drugoj strani jer oni taj tip bespilotnih letelica ne koriste još od raspada SSSR-a, i dodaju da je proizvedena na teritoriji Ukrajine. Ruska ambasada u Hrvatskoj je komentarisla pad letjelice u Zagrebu.

"Ambasada Ruske Federacije u Hrvatskoj o srušenom dronu se upoznala iz saopštenja hrvatskih medija, koji su naveli kako sad eksperti sprovode istragu oko ove situacije, dakle sva pitanja oko incidenta moraju biti upućena tim stručnjacima i ambasadi Ukrajine u Hrvatskoj jer taj dron je bio proizveden na teritoriji Ukrajine. Ruske snage nemaju u naoružanju takve dronove od 1991. Odnosno od raspada Sovjetskog Savjeza", naveli su za Index.hr.

Informer

Predlažemo, kako su dodali, da se raspitate kod odgovornih hrvatskih tela kako i na koji način je mogao slobodno da leti teritorijom susednih država. Usled njegovog pada, srećom, nije bilo civilnih žrtava - stanovnika Zagreba", dodali su.

Ukrajina

Sa druge strane, u ukrajinskoj ambasadi u Hrvatskoj, samo su kratko poručili:

"Ne komentarišemo to" rekli su za Hinu iz ambasade.

Markijan Lubkjivski, savetnik ukrajinskog ministar odbrane, za Jutarnji.hr izjavio je da letelica, koja je pala u Zagrebu, nije ukrajinska. I to odlučno odbacuje. Takođe, rekao je da se očekuje službeno saopštenje ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova u saradnji s glavnim štabom ukrajinske vojske.

Rumunija

Ministrastvo odbrane Rumunije objavilo je saopštenje u kojem kaže da je letelica u njihovom vazdušnom prostoru bila manje od 3 minuta.

"Rumunski sistem vazdušnog nadzora uhvatio je u četvrtak, 10. marta, signal niskoleteće letelice, najverojatnije drona, koji je prešao nacionalni vazdušni prostor na vrlo kratko vreme, manje od tri minute. Letelica je ušla u rumunski prostor oko 23:23, dolazeći iz Ukrajine, a napustila je oko 23:26 u smeru Mađarske.

Vrlo kratko vreme u kojem je ova letelica letela nacionalnim vazdušnim prostorom, velika brzina i mala visina, kao i tadašnji terenski i vremenski uslovi, nisu omogućili upotrebu drugih proceduralnih sredstava za dalju identifikaciju letelice", objavili su, prenosi Index.hr.

Mađarska

Mađarsko Ministarstvo odbane oglasilo se tek u popodnevnim satima, na Rojtersov upit i saopštilo da je dron tipa Tupoljev Tu-141 detektovao radar radar u mađarskom vazdušnom prostoru. Detekovan je je iznad Ukrajine, a potom je ušao najpre u rumunski, a potom i mađarski vazdušni prostor.

"Bio je pod kontinuiranim praćenjem od trenutka kad je ušao u mađarski vazdušni prostor do trenutka kad je izašao iz njega", odgovorilo je mađarsko Ministarstvo obrane, dodajući kako je sličan događaj zabeležen u petak na severoistoku Mađarske. Tada su dignuti mađarski lovci Gripen, koji su proverili prostor u kojem je zabeležen objekt, ali nisu našli nikakve tragove letećih objekata.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sirjato prethodno se šturo oglasio i rekao da su se mađarske vlasti pridružile istrazi o dronu koji se sinoć srušio u Zagrebu.

Mađarski novinar Šandor Žiroš postavio je logično pitanje na Tviteru: "Prema navodima hrvatskih medija, ovaj tip drona Tu-141 leteo je iznad Mađarske brzinom 700 km/h pre nego što je eksplodirao kod Zagreba. Ova stvar duga je 14 metara i teška je šest tona. Šta detektujemo ako ne ovaj ogromni komad metala?" zapitao se mađarski novinar.

NATO

Našturije se ipak oglasio NATO čiji je zvaničnik rekao za Večernji list:

"Integrisana vazdušna i raketna odbrana NATO pratila je put letenja objekta koji se na kraju srušio u Zagrebu. Hrvatske vlasti najavile su da istražuju incident" navodi se.