14.03.2022.

09:22

Foto: Natalija Poklonska

Planeta

POSLANICA RUSKE DUME DALA INTERVJU ZA INFORMER Natalija Poklonska otvorila dušu i progovorila o pretnjama ubistvom

Radikalne neonacističke grupe u Ukrajini ucenile su mi glavu na 100.000 dolara, i to samo zato što sam došla u Herson da pomognem porodičnim prijateljima, Ukrajincima...
Ovo kaže Natalija Poklonska, bivša državna tužiteljka Krima i aktuelna poslanica ruske Dume koju zapadni mediji nazivaju 'Putinova gvozdena ledi'. Naša sagovornica kaže da je 'ucene i pretnje nacista' neće uplašiti i da će nastaviti da pomaže svim ljudima u Ukrajini.
- Zaista je istina da mi je glava ucenjena na 100.000 dolara. I sve to zbog činjenice što sam pružila humanitarnu pomoć ljudima koji su mi bliski - Ukrajincima, mojim porodičnim prijateljima. Neke radikalne nacionalističke grupe pozvale su na moje hapšenje ili smaknuće. I pored svega, i pored svih tih pretnji, neću ostaviti ljude iz Ukrajine bez pomoći.

Plašite li se?
- Pa i ja sam Ukrajinka, ovde sam rođena, volim svoju otadžbinu i nacionalnost, iako sam državljanka Rusije. Došla sam u miru, da pomognem ljudima, donela sam hranu i lekove. Svi ljudi imaju pravo na pomoć. A ja pomoć pružam iskreno i od srca. Najiskrenije želim mir među svima, i Ukrajincimma i Rusima, bez razlike. Uprkos pretnjama koje su mi upućene, neću ostaviti ljude i nastaviću da pomažem.

Informer

Natalija Poklonska

Novi svetski poredak

Da li smo na pragu novog svetskog poretka, kako se sve glasnije čuje?

- Svetski poredak nastaje iz haosa. Danas je zaista haos i u odnosima i u životu. Zato je veoma važno da postoji barem red u svakom čoveku, u svakom srcu. Vrednosti kao što su humanost, saosećanje i ljubav prema drugima treba da budu osnova za izgradnju novog svetskog poretka.

Šta mislite kako će se završiti rat u Ukrajini?
- Svi ratni sukobi završavaju se sporazumima, pa će tako i ovaj u Ukrajini. U svakom slučaju, kako god da bude, situaciju nastalu posle sukoba u Ukrajini rešavaće svet zajedno sa Rusijom. Samo je pitanje po koju cenu će to sve biti rešeno.
Kako komentarišete tvrdnje sa zapada da Rusija u Ukrajini demonstrira svoju moć i da je ovo 'Putinov agresorski rat'?
- Rusija nikada nije bila i nikada neće postati sluga drugih država. Moskva uvek brani svoje nacionalne interese, i kada time izaziva nezadovoljstvo na strani svojih partnera, odnosno država na zapadu, onda to nije ruski, već zapadni problem.
Srbija je jedina zemlja u Evropi koja još uspešno odoleva pritiscima SAD i EU da uvede sankcije Rusiji. Kako to komentarišete?
- Srbija nam je bliska i draga zemlja. To nam je još jednom pokazala i dokazala svojim prijateljskim stavom u ovim teškim vremenima.

BONUS VIDEO: